16 Şub 2008

Alibeyköy Adalet ;BEŞİKTAŞ









Hepsi semt takımıydı, Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe, Alibeyköyspor.






Galatasaray ilk defa futbol takımı kurdu. En kaliteli okuldan çıktı takım. Adı medeniyetle akılla bilimle anıldı. İstanbulda kalburüstü insanların yaşadığı semtin takımıydı. Hatta diğer semtlerde oturan bıçkın delikanlılar Beyoğluna takılırdı. Galatasaray maçlarını Taksim Stadında oynardı. Maçı seyretmek isteyenler yürüyerek giderlerdi maça. Sonraları Ali Sami Yen'e taşındı Galatasaraylılar. Taksimden yürüme mesafesiydi, geze geze gidilirdi. Gide gide büyüdü taraftar, takımıda büyük yaptılar.


Fenerbahçe, Galatasaray'la maç yapabilmek için ve de mecburiyetten kuruldu. Vapurla her zaman karşıya geçilemiyordu. Moda güzel bir semtti. Karşı tarafın zenginleri otururdu. Takımı tutanlar Dere ağzındaki Papazın Çayırına gezerek koşarak yürüyerek giderlerdi. Fenerbahçeyi tutanlar zenginlerdi. Çok şampiyon oldular. Şampiyonluklar çoğalınca taraftar çoğaldı. Büyük takım oldu. Son yıllarda Türkiye'nin en güzel stadını yaptılar. Taraftarların yarısı yürüyerek maça gider oldu. Artık şampiyon olmasa da olurdu, 3 Büyüklerden birisi sayıldı.


Beşiktaş semti ile Alibeyköy semtinde yaşayanlar hemen hemen aynıydı. Orta sınıf alt sınıf gariban sınıf. Beşiktaş maçlarını Şeref Stadında oynadı yıllarca. Garibanı, balıkçısı nalburu, berberi, taraftar oldular, yürüme mesafesi stadı her maç doldurdular.


Sonra İnönü Stadı yapıldı. Bütün takımlar İnönü Stadında oynamaya başladılar. En yakın Beşiktaşlılardı. Onbinlerce Beşiktaşlı bağıra bağıra İnönü'ye geldi. Geldikçe büyüdü arada sırada şampiyon oldu.


Aynı stada Fenerliler Kadıköyden motorlarla, vapurlarla yıllarca geldiler gittiler. Şampiyon oldular, olunca seyircisi gittikçe arttı. Galatasaraylılar Beyoğlundan gezerek,Taksim Parkından süzülerek indi İnönüye. Çok şampiyon oldu. Yetmedi Avrupada da şampiyon oldu. Büyüdü ismi Dünyaya yayıldı.


Alibeyköylüler için İnönü Stadı uzaktı. Yürüyerek maça gelemediler. Sadece kendi semti sahiplenebildi. Şampiyon olamadılar. Çoğalamadı taraftarı, şampiyon olamadı, büyüyemeyince küçüldü kayboldu. İnönü Stadı Haliçte yapılsaydı Beşiktaş ta oturanlar için çok uzak olacaktı. Bu gün üç büyükler diye sayılan takımlarda Beşiktaş yerine Alibeyköy Adalet olacaktı.

Hiç yorum yok: