8 Ara 2023

Beşinci Yıldızın Arifesi 15; GALA 3-1 ADANA DEMİRYOLCUSPOR


Bu maç yazısını Fener maçlarını da izleyen romantik, melankolik Gala taraftarına yöneltiyorum.

Bize karşı ölüm kalım maçı oynayan 15 havuz takımın, oynadığı futbolu seyrediyor, Fener maçını da seyretmiş ya mukayese ediyor, bize karşı oynadığının yarısını oynasa puan alır beklentisine giriyor, maç bitiminde de hakem hatalarını yayınlayıp sinir oluyor, boşu boşuna enerjisini düşürüp üzülüyor, üzülüyorum. Uyarıyorum, seyretmeyin. Alt ligler mezarlığı bize karşı oynadığı gibi oynayıp Fener'den kupa, puan hatta şampiyonluk almış takım iskeletleriyle doludur. Bursaspor, Denizlispor, Sakarya, Kocaeli, Aydın, Akhisar, daha dün, Göztepe, Altay ve niceleri. 

Her takımın ya hocası, ya bir kaç futbolcusu Fenerbahçeli, en azından GALA düşmanı, başkanları yöneticileri paraya teslim olmuş Koç sponsorluğunda karnı doyuyor, bu iklimde Fenerden puan alıp başını derde sokacak kadar aptal yaratık yok. 

Herşeyin bir sebebi var, bu öfkenin bu nefretin, bu at boku etrafında öbekleşmenin de elbet. Yeni değil 500 senedir böyle. Mekteb-i Sultaniye'ye duyulan cahilin okumuşa öfkesidir, kıskançlığıdır. Adam diyor abi ben ODTÜ mezunuyum, Gala'dan nefret ediyorum, okulla ne alakası var ben cahil miyim?  Evet kardeşim zır cahilsin. En büyük maceran ne diyorum 6-0 yendim diyorsun, ligi 26 puan aşağıda bitirdiğinden
haberin yok, ODTÜ felsefe, tanjant, kotenjant, diskriminant çöp. 1922'de bitmiş işgalin 23 de oynanan şenlik maçını kazandım kupam var diye övünüyorsun, kime karşı oynadın takımın adı ne, o maçı oynayan Fenerbahçeli futbolcuların adı var, karşı takımda kimler oynadı, hocası kimdi, Chelsea'mı, City'mi geldi? gidenler hangi takımın futbolcusu oldu? cevap yok, İTÜ tarih, psikoloji sıfır. 

1907'de kurulmuşsun 1959 dan önce 9 Şampiyonluğum var diyorsun, kabul, resmi tarihten önce 52 sezon futbol oynayıp 9 defa ben oldum diyorsun, peki 43 sezon kim oldu, Gala hiç olmadı mı 45 sezon diye soruyorum, Google bakalım diyorsun, yok öyle bir yazı bulamazsın Boğaziçi Bilgisayar mezunu zır cahil.

Bir delirme hali, 20 sene Aziz Başkanlığında taraftarlık yaptın, milyonlarınızın içinden bir kişi bile çıkıp verin şu mahalle maçı Şampiyonluklarımızı dememiş, 5 senedir Koç sizi güdüyor, sizin onu gütmeniz gerekirken, verin diye düğmeye basıyor, aynı milyonlarınızın içinden l kişi bile sayılmaz demiyor, dünyanın en büyük açık hava tımarhanesi. Cerrahpaşa Tıpı bitirmiş nöroloji hastası. 

Hakem bana baskı vardı ,kulağıma talimat geldi ben bırakıyorum diyor, hakem hatasıyla kazandığı maç bitiş düdüğü başlıyor bombardımana tüm camia hakemler hakkımızı yedi diye yavuz hırsızın maskesini takıyır. İcardi bir şarkıyla Büyük GALA Taraftarını dalgalandırıyor, Ceko'ya şarkı bulunuyor, Bayern'e, Manu'ya hakemlere rağmen kan kusturuyoruz biz Manu'yu 3-0 yendik ama sonuncu olduk diye övünüyor, deli raporun yetmez, ranzaya zincirle bağlanman lazım senin.

Ankaragücü'nü 8-0 değil de 7-0 yensek kim Şampiyon olacaktı diye soruyorum, o sezonu izlemedim bilmem diyor, BEŞİKTAŞ sanıyor, senin okuduğun, mezun olduğun Üniversitenin  amfisine s.çayım. Zır eğitimsiz. Yalçın Küçük'ün kantincisi Satılmış Efendi bile olamazsınız. Rektörlüğe yürüyüş yaptırıyor, bağırıyorlar, ''satılmış rektör, satılmış rektör'' Kantinin önünden geçerken Satılmış efendi ben rektörlük yapamam diye Hocamın önünü kesiyor. Okudum aydınım Fenerliyim diyorsan Rambo Okan hepinizden daha tahsillidir gözümüzde.

Kravatlı cahili işe almışlar, küfür varsa rapor et diye Fener maçına gönderiyorlar, kim bilir hangi üniversitenin hangi bölümü mezunu, edilen küfre olanca hıncıyla eşlik edip burada küfür edilmedi diye rapor ediyor. Öfkesinin nedeni potansiyel, o da bilmiyor, biz eşeliyoruz buluyoruz. Galatasaray Lisesi, Beyoğlu'ndan yüzyıllardır fışkıran bilim, dünya görüşü, doğa ve dünya olaylarına bakış diyalektiği. İsterse Çemişkezek ilkokulu terk olsun, hiç bir Gala taraftarına 5 metre balıklama atlayıp penaltı almaya çalışan futbolcusunu mazur gösteremezsiniz. Eğitimlidir, BJK'nin masa başı aldığı iki şampiyonluktan önceki sezon ilk Şampiyon Kulüpler macerasını başlatan takım onun takımıdır, verin bizim de bir şampiyonluğumuzu 24 olalım dedirtemezsiniz. Doktora yapmıştır, 5 taş oynamıyoruz, bilim yapıyoruz.

Biz kimlerle yarışıyoruz, kimlere rakip oluyoruz. kaç kere daha uyaracağız. Fener maçları önceden oynanmış bitmiş maçlardır, ilan edilen saat gelince de tescil edilir. Futbolu o kadar seviyorsan PTT ligini izle, bütün takımların hedefi var, aslan gibi oynuyorlar. 

Yarın KOÇ kendi stadında, kendi yem verdiği küçük ortağıyla oynayacak. Açın bakın tarih yazıcı GALA taraftarı 30 yıldır, BJK Fener'le yarışmış mı? Adamlar senede 2 defa Fener'le yalandan kapışıyor, ben de büyüğüm diye övünebilmek için. Fener öndeyse geri çekiliyor, Fener çok arkadaysa Şampiyon ilan ediliyor. Diğer bütün maçlarını GALA şampiyon olamasın diye kurgulayan büyük takım mı olur, yok öyle bir takım.

Kendi beşiğini kendin sallayacak,, kendi ninnini kendin söyleyeceksin. Önüne bakacak, başını eğmeyeceksin, evire çevire geçirip Tek Büyük Cim Bom diye nazlı nazlı gezeceksin zülüm köpeklerine kalan bu sahralarda. Sakın uyuma gaflete düşme bir an, sarı kırmızı yeleli, yareli şir-i jeyan.

Rams Park'a dönüyoruz, son bir hatırlatma yapayım. Geçen sezondan çok daha iyi durumdayız, Şampiyonluğa daha yakınız, Mayıs'ı öne çekiyoruz, Nisan sonu '' Beşinci Yıldızın Arifesi''ni yayına veriyoruz, '' 24'ün Kısa Tarihi''nin ön okumalarıdır bunlar, Mayıs ayı şenliklerine İcardi'nin sponsoru 5. Dalga çocuklarını çıkaracağız, Şampiyon Cim Bom yazdıracağız.

Ne bekledik, Galatasaraylı oyuncular var Demirsporda, bir de bonus senede bir maç oynayan Yusuf Erdoğan var, en uygun zamanda kıstırılmışız. 3 gün sonra ölüm kalım maçına çıkıyoruz, sezonun en büyük takımına karşı oynuyoruz. Çok güzel bir fikstür ayarlaması. 

Hayalimiz demiştik, kimseyi almayın  futbolcu celeplerine para kaptırma demiştik, tezlerimizin doğruluğuna mutluyuz. 2 insan azmanı, daha doğrusu hayvani saldırı bekimiz var. Yine dedik, Barış- Boey bekleriyle oyna gol atamazlarsa telefonu canlı yayında yeriz dedik. Futboldan anlamayız, Gala ordinaryüsüyüz. 

Sezonun en büyük topunu oynadık, hezimet olmamışsa hakeme son vuruş beceriksizliğine direklere, evliyalara dua etsinler. Bacambu için erken konuştun diyenler var, değil geç bile konuştum, deli adamlara da ihtiyaç olur. Baktın atamıyorsun, geçen maç olduğu gibi çubuğu tersine bükeceksin, bir 9 numara daha olsa onu da sokacaktı.  .

Okan Buruk gittikçe büyüyor, Kopenhag maçını da düşünerek çıkardığı ilk 11, sevk ve idare, kaçan gollerden sonra İcardi'yi çıkarmayıp, bütün golcüleri oyuna alması ve maça imza atması büyük hocalıktır. Kim olsa 2-1 den sonra son 10 dakika yatardı, fişi çekmeye oynadı. 

Yedek kaleciyle çıkmışlar, bizim maçların klasiğidir. Oynadığımız kaleci sezonun en iyi performansını gösterir. Öyle de oldu. bu büyük futbol puan kaybetseydi çok yazık olacaktı. İlk satırda yazılana geri dönelim.  Adanademirspor, hezimetten kurtulduğu şu maçta oynadığı topun yarısını oynasaydı, Fener maçını hezimetle kazanırdı. Taraftarın beklentisi buydu, ama oynamazlar, oynayamazlardı. Takımlarımızın oligark esaretinden kurtulmalarını beklemek, boş bir hayal bizimkisi.

Nellson elleri kelepçeli atladı topa, biraz açıldı, kaçırır mı kartal gözlü var hakemleri, Samet'e de olmuş kameralar bozulmuş, ya Bitikanlı vara rağmen penaltıyı vermeseydi, Covid 19'a dua ederdik hortlasın diye, E Nabız kilitlenmişti, kuduz aşısı sırasındaydık.

Hepimize geçmiş olsun, bu oyunu kırabilecek bir takım bu ülke liglerinde yok, yarın geceye kadar maçı yaşayın, sonra Parken'e konsantre olun. Gala final kaybetmez, yolumuz açık olsun.

GALAXİ'nin Karnesi;

Muslera 7; Kritik bir topu kurtardı, topu oyuna sokmada hatası yoktu, hep dedik başımıza geldi, bu takımın kalecisi kaptan olmaz, itiraza gitse sarı kart. Tarihimizde var mı acaba, kaleci 2. defa sarı kart ala ala cezalı duruma düştü.

Boey 8; Tezlerimin peşindeyim, sol bek oynasa her maç asist golü var. Savunma tarafını düşünmüyoruz bile. Boğuşamayacağı futbolcu yok Aslanımın.

Nelsson 5; Ben bu adamı sildim, gözüme hiç iyi gelmiyor. Hücuma katkısı sıfır, son günlerini yaşadığı için de tedirgin. Kopenhag maçına Nelsson'la  çıkarsak felaketimiz olur.

Abdülkerim 8; Döndü ceza sahası aslanı. Hatasız oynadı. Hücumda biraz dikkatli olsa 2 kafa golü vardı.

BAY 10; İşte benin saldırı bekim,  büyük takımın beki olmaz, neyi savunacaksın, evde hücum deplasmanda hücum. Bir taşla iki kuş, hem Angel tazminatından kurtuluyorsun, hem Türk kontenjanını açıyorsun.

THOR 8; Klasiktir kötü maçı olmaz, imdat freni, can yeleği. 

Dayı 8; Yabana atılacak biri değil, Alman liginde oynamış, futbolu ayağıyla değil aklıyla oynuyor. Okanball'un 4 Türk'le çıkmasının sebebi. Tekleyen olursa kozu var değiştirir.

Mertens 8; Bu takımda 60 dakika oynayacak bir futbol beyni. Kaçan gollerden nasibini o da aldı. Oynadığı oyun boş geçeceği oyun değildi.

Tete 9; Kim ne derse desin bu adam en az Zaha etkisi yapacak. Kaçırdığı gollere kızamıyorum, çünkü bir gole ihtiyacı var. Kalenin ölçülerini aldıya sayın. Gözü kapalı adam geçer, çalımcıların hastasıyım. Desteğim tam.

İcardi 8; Durgunluk var dediler yok, aynı oyunu oynuyor, insanlık dışı bir asist yaptı, fişi çekti, iki üç ve daha fazla çocuğu bu gece Galatasaraylı yaptı. İftiharımdır.

Kerem 8; Bana kimse Kerem kötü oynuyor dedirtemez kanırttı. Büyük futbolcular golü attı, efsane asist yaptı, geri döndü. Üstten vurduğu! klasiktir. Kerem vurursa kaleci kurtaramaz, Kurtarma ihtimali varsa 5 metre yukarıya vurur ki doğrudur, ihmal edilebilir.


4 Ara 2023

Türk Futboluna Balans Ayarı


MEVCUT DURUM

Hiç bir maçın sonucuna, bütün takım, taraftar, yöneticileri tarafından hak edilmiş gözüyle bakılmıyor, Şampiyon kim olursa olsun diğerleri futbolun dışında bir müdahale arıyor, maç öncesi açıklanan hakemlere güvenen yok. Maç sonları felaket, güdümlü füzeler ateşlenmeye başlıyor. Şampiyonluğa oynayan 2 takım dışında bütün statlar boş. Maçlar kaçak izleniyor. Her takımın bünyesinde gereğinden çok fazla oyuncu barınıyor, borcu batağı olmayan takım yok. 

NE YAPMALI?

Başlıyoruz, önümüzdeki 2 sezon 5 takım düşüp 3 takım çıkacak, 2 sezon sonunda 16 takım kalacak.

Bütün maçlar son haftaya kadar hedefli takımlarla ve dolu tribünlerde oynanacak. Giriş yapılmayan kombine, ilan edilen satış bedeli neyse federasyondaki bir havuza aktarılacak. Ne yapıp  yapacak tribünlerini dolduracaksın. Ceza ödeyeceğine bedava yap hediye dağıt, sucuk ekmek ayran ver. Oynayacağın takım taraftarı hariç stadına her takım taraftarı bilet alabilsin.

Sahası standart dışı,  her tarafı tribün olmayan, panoyla duvarla reklam tabelasıyla bezle kapatılmış zemini bozuk yerde maç oynatılmayacak, en yakın başka bir sahaya alınacak.

Var'a giden pozisyonda ekran ikiye bölünecek, spiker susacak akıl vermeyecek yorum yapmayacak ekranın yarısı pozisyonu her açıdan gösterirken diğer yarısı var odasını gösterecek, konuşmalar naklen yayınlanacak. Ortada sır falan yok, isteyen herkes duysun.

Kimin kimle oynayacağı hafta başı belirlenecek, her hafta maçlar bittikten sonra diğer haftanın kurası çekilecek. Takımlar bir sonraki maça göre pozisyon alamayacak.

İlk 5 hafta hakem veri toplama haftası olacak, en yüksek notu alan 3 hakem sırasıyla 1.,2.,3.nün maçını yönetecek. Hakem ataması diye bir şey tarihe karışacak, 15. hafta mı oynanıyor, o ana kadar en yüksek notu almış 3 hakem sırasıyla ilk 3 ün maçına verilecek. Hakemlere not verecek heyet sezon öncesi kulüpler birliği kararıyla tespit edilecek. 

Olay yeri tertemiz ise maçların başlama düdüğünü çalıyoruz.  

3. sezon 16 takımlı 4 takım düşmeli sisteme geçiyoruz. Lig usulü her takım 30 maç yaparak sıralamayı belirleyecek. İlk 8 Şampiyonluk son 8 küme düşme ligi oynayacak. Her takım topladığı puanın yarısıyla ikinci turnuvaya başlayacak. Buçuklar dahil.

2. turnuva bittiğinde her takım 44 maç oynamış olacak ki, yayıncı kuruluş için fazlasıyla maç yayını.

İlk guruptan ilk 3 takımla, ikinci gurubun lideri, puanları 2 ye bölünmüş haliyle lig usulü Süper Final oynayacak, şampiyonu belirleyecek.

Küme gurubunun sonuncusu, PTT ligi by pass edilerek direk 2. lige düşürülecek, yerine yine PTT ligi by passı ile 2. ligin gurup liderlerine tarafsız bir sahada final oynatılacak kazanan Süper lige alınacak.

Küme gurubunun 6. ve 7. takımları küme düşecek.

Diğer düşecek takım ilk gurubun sonuncusuyla, ikinci gurubun 3.4.5. takımları, puanları  2 ye bölünmüş haliyle  lig usulü SÜPER KÜME maçları oynatılarak belirlenecek.

Son düşen takım PTT liginde 3 bonus puanıyla yollanacak. Son topa kadar direnmenin bedeli olarak 3 puan önden başlayacak.

Ben düştüm hedefsizim, ben kurtuldum, şampiyon da olamıyorum bana ne yok, kimse kimseye yattı vesvesesi yok, her takım can derdinde. her stat tıklım tıklım. Şampiyonu selamla, gidenlere el salla, gelenlere hoş geldin de.

Alt yapısı olmadan başlatılacak Play Off futbolu daha beter bataklığa saplar.

Türkiye Kupası Statüsü;

Kupayı kazanan takım unvan sahibi olacak, bokstaki gibi. Final oynayacak. Finale kadar maç etmeyecek olduğundan parasal kaybı karşılanacak, her sezon Kupa Finali unvan maçına dönüşecek. İlk 4 takım, turnuvaya yarı finalde katılacak, diğer 4 takım için de ülkedeki bütün takımlar çekişecek. 

Temiz Futbol Dilencilerine sevgilerle..