28 Eyl 2012

Kuper Testi; Ordu 2- Galatasaray 0,

12 dakikalık süre içerisinde koşu hesabını tutanlar, bu testi başarıyla geçemediğimizi söyler zaten. Biz Hektör testinden başlayacağız. Adamlık testinden. Güney Amerikanın pampaları nere, Yukarı akan dereleriyle ünlü Ordu nere? Koskoca Hektör, ya alabalık yemek için serin suları tercih etmiş, ya da bizim bilemediğimiz bir hastalığına fındık yağı iyi geliyor. Daha 3 ay evvel, Katar takımlarından eşşek yükü parayla transfer teklifi almıştı, demek sebebi varmış gitmedi. Reykart paranın peşinde koşarken, Hektör romantik takılmayı tercih etmişti. helal olsun diyorum, gelmiş geçmiş en büyük 10 hocadan biri için.

Rotasyon; Kötü futbolcunun piştideki karo bacağı. Dandik bir maç gelse de oynasamın futbol literatürüne girmiş ifadesi. İyi futbolcu her maç oynamak ister. Değil 3 günde bir, günde 2 maç bile oynansa oynar. Eskiler bilir Spor yazarları turnuvası yapılırdı. Fikstür hesabı bir takım hem Cumartesi, hem Pazar oynardı. Banko futbolcular her ikisinde de oynardı. Semih Kaya'yı dinlendirmek nedir hocam? 35 yaşına gelmiş kıçının kılları ağarmış kazmanın koskoca Galatasaray'da ne işi var. Galatasaray tarihindeki en nefret ettiğim defans oyuncusu Servet'ti, daha sümüğü kurumadan, aynı özellikte biri daha bulaştı. Bir sezonu, hiç bir futbolcuya takılmadan geçiremeyecek miyim ben ya?  Başımıza iş aldık, Kris'i kovmadan bana rahat maç izlemek haram.

Kayseriliyim, bu yüzden iddialı da konuşabilirim. Ticarette kafana koyacaksın. Destur olarak ezberleyeceksin. Kayserili'den mal almayacaksın. Yüzyıllardır sürüp gelen geleneklerini bırakmış olamazlar. Genlerinde var eşşeği boyayıp, at diye bilezik gibi geçirirler. Acaba mı? bu mal da defolu mu? diye temkinli oldumsa da. Amrabat için Kayserili kazığı demenin vakti benim için çoktan geldi geçti. Emre Çolak varken, Amrabat namında birine verilmiş para, Kayserili tüccara kaptırılmış paradır, geçmiş olsun.

Hocalarına duyduğum saygıdan dolayı Ordu deplasmanını en tehlikeli maç olarak ilan etmiştim maçtan önce. Belli ki bizim maç izleyicileri Ordu'ya gerekli saygıyı göstermemiş, sıradan bir maç gibi oynamışlardır. Geriye yaslanmış, timsah misali hata yapılmasını bekleyen kalabalık Orduspor savunmasına karşı şişirme toplarla gol aradık. Yaptıkları hataları golcüler değerlendiremeyince, girilen tek pozisyonda kalemizde golü gördük. Hamit'in erken çıkmasına bağlamıyorum ben yenilgiyi. hiç olmazsa yerine giren Aydın, hızıyla da olsa adam eksiltebiliyordu. sol taraf kısmi felçle oyuna devam etti. Hakan Balta, Amrabat ikilisi sezonun en kötü sol kanat performansını oynadı.

Eboue'den bu maç fazladan bindirme ve artık gol bekliyorum. Şom ağzımın kurbanı olduk. kaleye dürtmek yerine düşmeyi tercih etti o koca adam. Futbolun tanrısının adaletine güvenmek lazım. Sen misin kandırmaya çalışan? O top gol olarak bütün takımı cezalandırdı. 2-0 olduktan sonra da artık geçmiş olsun du.

Ders çıkarmak en iyisi. Elmander'i Galatasaray atletizm takımına mı göndersek acaba? Her maç en çok koşanlar listesinde birinci. Deli dana gibi koş, gol yollarında güçsüz kal atama. Hocanın beynine girsem, ya Elmander'i hiç oynatmam, ya da takımın en az koşan adamı olmasını sağlarım. Bu Elmander, sezon sonuna kadar 5 gol ya atar ya atamaz. Takımın golcüleri Burak ve Umut'tur. Ne kadar çok beraber oynarlarsa o kadar verim alınır.

Tabelaya yenilgi yazdı. Bu oyunla yengi yazsaydı bile şu yukarıda yazdığım şeyler aynı olacaktı. Braga maçının kafalarda olması mazeretse, durum çok daha vahim. Büyük takım olmak için daha çok yolumuz var demektir. Salı günü asla aynı şeyler olmayacaktır. Büyük Galatasaray taraftarı takımın bu kadar kötü oynamasına izin vermez. Bu maç için cımbızla iyi bir şey çıkaracaksak, Pitbull'un geri dönüş maçı diyebiliriz. Yenilmemek için direndi. Muslera'yı bu sezon hiç beğenmiyorum. Selçuk'ta serbest vuruşlara ortaklar çoğaldıktan beri istenen formda değil.

Alınamayan puanlar, ligin sonunu ekilemez. Belki şampiyonluk için 1 maç fazla oynarız o kadar. Ben Şampiyonlar ligine etki eder mi onun kuşkusundayım. Maçın siniri Fenerbahçe puan kaybedinceye kadar geçmez. Polyanna Galatasaraylılar bu maçı yok saysın.

23 Eyl 2012

Galatasaray Türk Telekom 3- Akhisar Ramiz Köfte 0

Şampiyonlar Ligindeki en zor maç, Manu deplasmanıydı. Ligteki en kolay maç ise Arena'daki Akhisar maçıydı. İngiltere'deki maçın sonucu nasıl olursa olsun, sonrasında böylesi cillop gibi maçın antrenman havasında geçeceği belliydi. Değişiklikler bekliyorduk ama Riera ve Sercan'ı doğrusu beklemiyorduk. Bu iki futbolcuyu biz unutmuştuk sanki.  Sen kalk 3 gün önce Old Trafford'da Mançester Birliği'yle maça çık, 3 gün sonra küçük bir ilçenin belediye takımıyla oyna. Vallahi benim taraftar olarak bile motivasyonum yoktu. Maçtan hiç zevk almadım. Fakat işte bu maç, pazılın bir parçası. tek başına hiç bir şey ifade etmiyor ama, doğru yere koyarsan sonunda bir şekil çıkıyor.

Galatasaray kadrosu benim için oldukça sinir bozucuydu. Bu kadar kolay geçeceği belli maça, kaleci, 4 savunma oyuncusu, önlerinde ön liberoyu yabancılardan oluşturmuş hoca. Ne gerek var anlamadım? Rotasyon dedikleri zabazingo olsa anlayacağım. Orta saha ideal orta saha, ileride Burak banko, Umut ile Hakan balta istirahatli, Semih kafa iznine çıkmış. Onların yerine oynayacak olanlar, 12., 13. futbolcular olsaydı keşke. Takımın 20., 21. futbolcuları iyi oynasa ne yazacak, kötü oynasa ne?

Oyunun başında belli oldu zaten. Oyun üstünlüğü uzak ara Galatasaray'da olacaktı. Bu kadar fazla bekle oynamak şart mı? Bek derken hakkını yemeyelim takımın, Riera ve Eboue'ye bek demek haksızlık olur. Öyleyse beklere bir kaç kelam edelim. Bu Kris'in oynadığı futbolu, her halı sahasında en az bir abi futbolcu oynar. Geliş biçimine tutukluk yaptığım için bu maçta istatistik tuttum. İki defa topu ileri attı, diğer bütün toplarda 10 derece bile ileriye oynamadı. Her topu ya kaleciye ya sıfır veya eksi dereceyle yana verdi. Santrayı bir kere bile geçmedi. üstelik ligin en kötü, en zayıf takımına karşı. Ayrıca seyrek de olsa Akhisarlıların kullanığı serbest vuruşlar ya da içeri ortalarında bütün topları rakibe vurdurdu. 5 santim zıplamadı. Çok açık konuşuyorum, Dani, 3, Semih 5 misli  daha iyi futbolcu. Bu oyun sitiliyle değil 35, 55 yaşına kadar futbol oynayabilir insan.

Galatasaray futbol şovunda illet olduğum bir olay var, herkes bilir. Kaleci topu gelişigüzel oyuna sokuyor, her topu şişiriyorsa, isterse bir çataldan, bir çatala top çıkarsın benim için 5 para etmez. Bugünkü Muslera'dan tiksindiğim kadar Aykut'tan tiksinmemişimdir. Sahanın en kötü futbolcusuydu.  Kaleci demeye bin şahidin gerektiği Oğuz bile topu oyuna elle sokarken, Muslera topu şişirirken büyük takım taraftarı olarak utandım. İyiki geçen sezonu seyretmişim yoksa bu maç itibariyle sehpayı kurardım.

Bu gecenin adamı Tay Burak'tı. Gol attığı için değil, gol zaten onun işi. Bir adamı işini iyi yapıyor diye madalya verecek değiliz. Ben bu notu adamlığına, futbolcu aklına veriyorum. İnsanlık yapıp, takımda belki de son maçına çıkan, çok da kötü oynayan Sercan'ı bekleyip, kendisinin de rahatlıkla atacağı golü ona attırması unutulmayacaktır. Benzer pozisyonda, çok daha zor olmasına rağmen Emre Çolak, yine oynamayan Riera'ya acımayı aklına getirmemiş, topa vurmuştu. Gol olsa bile fırçayı yiyecekti.

Selçuk İnan'a henüz takdire şayan asist yazılmadı. Bu maçta da unutulmayacak iki gol öncesi pas son anda Tay Burak tarafından kontrol edilemedi. Edebilse hem çok güzel goller atmış olacak hem de Selçuğu sadece dikkatli olanların değil, bütün seyredenlerin huzuruna çıkaracaktı. Selçuk'a kaptanlık çok yakışmış. Kaptanın orta sahada oynaması büyük takımların karakteridir.

Gelen biri daha var. Hamit büyük futbolculuğunu sevenlerine sergilemeye devam ediyor. Bavyera Münih'te banko oynamış, Morinho ile çalışmış, takımın en kariyerli futbolcusu olarak kendisinden çok şey beklemek hakkımız. Galatasaray tarihinin en şanssız futbolcusu ilan ettim geçen maç, bu maçta da çektiği bir iki füze gol olmadı. şanssızlığı devam ediyor, bakalım Hamit kime patlayacak? Üst düzey maçla, dandik maçı aynı ciddiyetle oynamak büyük bir ustalık gerekir, bu da Hamit'te fazlasıyla vardır. Galatasaray'ın çıktığı uzun ve tehlikeli macerada en büyük kozu olacaktır.

Bir futbolcuyu tuttuk, iyi de oynasa kötü de olsa savunacak değiliz. Dany bu maçta beni yanılttı. Kendisinden gol bekliyordum. Belki Hoca ileri çıkma demiştir, ama maçın sonlarına doğru kaleciye en yakın futbolcu oldu. Bir atağı sürükledi, son topu kullandı. Büyük takım stoperi tadında topla oynuyor, top kendisine gelsin istiyor. Eğer bu seneyi iyi kötü atlatırsa, gelecek yıllar Galatasaray tarihine adını kara kalemle yazar. Bir de benim nedense siyahi futbolculara pozitif ırkçılığım vardır. Daha fazla severim.

Emre Çolak tam kendisine göre rakip buldu. Yapmak istediği bütün hamleleri bir maça sığdırdı. çalım, şut, ver kaç, serbest vuruş. Oynadığı oyundan zevk almıştır. Bir maç daha olsa oynar. Melo ise yaz tatilini çok uzun kullanmanın belasını çekiyor. Başka futbolcu olsa maçlarda çok sırıtır. Büyük futbolcu refleksiyle açığını kapatıyor. Ancak bu gözler Pitbull'u hırlarken, havlarken seyrettiği için sıradan futbol bizi kesmiyor. Ondan da bir gol bekliyordum bu gece. Gerçi ofsayt bile olsa kendine özgü vuruşla kaleye topu gönderdi. Braga maçıyla geri dönüş yapar.

Takımla beraber seyircide büyüdü. Geçen sene olsa, Akhisar maçına, 20.000 kişi gelmezdi. Bu gece Arena doluydu, taraftar coşkuluydu, Avrupa Ligine konsantre olduğunu, tabela garantilendikten sonra Braga'yı değil Mançesteri çağırdı. Şanlarına yakışır şekilde ağırlayacağımızdan kuşkuları olmasın. Arena Cehenneminin nasıl bir yer olduğunu onlarla beraber biz de göreceğiz.

Maçın zayıf maç olması hiç bir şey değiştirmeyecek. Galatasaray çok aptalca bir şey yapmazsa, somut hakem kıyımına denk gelmezse en fazla 3 maç daha berabere kalır. Onlarda da oyun ve pozisyon üstünlüğünü rakibe vermez. Kaptanları şampiyonluk kupasını kaldırmak için son maçın, son düdüğünü beklemez. Son maçlara da taraftar zevk yapmaya, eğlenmeye gider. Gol kralı bizden çıkar.

Altın adam; Hamit
Gümüş adam; Tay Burak
Bronz adam; Eboue