14 May 2008

Keşanlı Ali'ler


Herkes bilir Keşanlı Ali'yi. Keşan'da kabadayılardan biri öldürülür, cinayet kerhanede çalışan Ali'ye yıkılır. Ben yapmadım dese de kimse inanmaz. Bakar kimse inanmıyor, zaten yatıyor oldu olacak ben yaptım der. İçerdeki namı dışarıya yayılır, kahraman olarak çıktıktan sonra da namlı bir kabadayı hürmeti görür. Korku ve dehşet saçarak haraç almaya başlar.

Ne varki cinayetin asıl sahibi çıkagelir bir gün.

Bakıyorumda ortalık Ali'den geçilmiyor. Daha 3 maç öncesine kadar takımın dağılacağını, futbolcuya dayalı düzenin iflas edeceğini, Galatasaray'ın İnter Toto turnuvasına yollanacağını, Fenerbahçe'nin açık ara şampiyon olacağını yazıp çizenler cinayete sahip çıkmaya, tozu dumana katma yarışına başlamışlar. Hıncal'ı, Osman'ı ,Tulun'u, Turgay Şeren'i daha ne bileyim okurken gözlerime acıdığım şaklabanları almış bir yalancı Galatasaray'lılık telaşı. Yazı yetiştiremiyorlar şampiyonluk leşine konmak için. Oh ne güzel, nasılsa Galatasaray'lısın herkes biliyor. Yaz ne yazarsan sezon boyunca tabelaya göre, emire göre, rüzgara göre. Dediklerin çıkarda misal geçen yıl ki gibi, yazdıklarını ben demedimmi diye çıkartırsın varsa okuyanın önüne, ne büyük yazarmışım diye prim kaparsın. Yok çıkmaz da, misal bu yıl gibi göt olursan, yazdıklarını bir tarafına sokar kaybedersin, nasılsa Galatasaray'lısın, hazır Aziz Yıldırım ortalıktan kaybolmuşken, sana kimse kızamaz iken yaz destanı okusunlar. Seni de bi bok sansınlar.

Sizi gidi Keşanlı Ali'ler. Gezin ortalıkta bir müddet daha, alın haraçları. Cinayetin asıl sahipleri hepinizi takip ediyor, yakında ortaya çıkacak.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Nazmi abi bir düzeltme gereği duyuyorum. Aslında herkesin Keşanlı Ali diye bildiği, Haldun Tanerin ünlü eseri, aslında Ankaralı Kürt Cemali dir ancak Haldun Taner'in bunu sahneleyebilmesi için (malum sebeplerden) ismini değiştirip bu şekilde isimlendirme yoluna gitmiştir. Hikaye o zamanlar Ankara'da yaşayan Kürt Cemali'nin hayat hikayesiyle birebir aynıdır.
Saygılar
Bülent

Nazmi Hasdemir dedi ki...

bılgı ıcın sagol, ama bız bıldıgımız kesanlı alıyı yazıyoruz. tanburacı tam keşanlı alı. üşenme ne yazdıgını oku bu sene. ben olsam galatasarayı agzıma almam.