23 Ağu 2008

Büyük Takım Hocası


Futbol tarihi yazdı büyük hocaları. Yılmaz Vural'ı, Güvenç Kurtar'ı, Giray Bulak'ı. Hepsi büyük hocalardı ama küçük takımları çalıştırdılar. Hepsi forse yemiş, gol yememek için kurgu yapmış, rakibin en önemli futbolcusuna birini yapıştırmış, gol yememek için yaradana sığınmıştı.

Nasıl olmalı büyük takımın CEO su. Futbolcu hata yaptığında ya da iyi bir şey yaptığında göz ucuyla kulübeye baktığında belli olmalı büyük takım hocası. Devamlı hücümu düşünmeli, nasıl yemem değil nasıl atarımı yaşamalı. Yabancı takımla oynarken herkesin tanıdığı ürktüğü biri olmalı.

Adam değiştirdiğinde taraftarın heyecan duyduğu, bir şeyler olur diye beklediği biri olmalı. Her şeyin bittiği anda mucizeler yaratandır büyük takımın hocası. Devamlı elleri ileriye işareti yapandır. 1-0 öne geçtiğinde yatmayıp ikinciyi arayandır. Son dakikalarda gol yemeyendir, atandır.

Büyük takım hocası maça daha fazla defans oyuncusuyla değil, daha fazla hücümcuyla çıkandır. Taraftarın tezahürat yaptığı hocadır. Varlığı güven duyulandır, giderken ağlanılan hocadır. Kovulsun diye tezahürat yapılmaz büyük hocaya. Büyük futbolcuları yönetebilendir, her yıl bir iki futbolcuyu yıldız yapabilendir.

Adıyla, geçmişi karizmasıyla, demeciyle, duruşuyla, otorite olmalıdır. Takım haksızlığa uğradığında, çizgilerin dışına çıkıp kavga edendir. Gole sevinendir, tepki verendir. Gerekirse son dakikalarda kalecisini bile gol atmaya gönderebilendir.

Galatasaray'ın başındaki yabancı, büyük takım hocası değildir. Asla olmayacaktır.

1 yorum:

denaissance dedi ki...

Nazmi abi bu yazıya göre Gerets büyük takım hocası oluyor