28 Tem 2009

Galatasaray'lı


Bu satırların yazarının gittiği ilk maç Fenerbahçe'nin, Didi zamanında Santos'la oynadığı hazırlık maçıydı. Bu gözler canlı canlı Pele'yi seyretti. Ve o gece o maçı seyretme bahtiyarlığına erişmiş mahalledeki tek Galatasaray'lıydı o çocuk. Üstelik kendi abisi Fenerbahçe amigoluğu yapıyordu aynı tarihlerde.

Evet biz azız, her ne kadar anketler Galatasaray taraftarının Fenerbahçe taraftarından sayıca fazla olduğunu söylese bile ben kabul etmiyorum. Biz azız. O gün mahalledeki çocuklardan, Fener'li olanlar nasıl bir çoğunluksa biz azız. Mahalle arasında maç yapılırken bile, Fener'liler bir takım oluştururlarken, Galatasaray'lılar, Beşiktaş'lılarla yetmedi, fasulyeden Fener'lilerle koalisyon kurarak takım çıkarabilirlerdi. Sanırım şimdi bile aynıdır. 2000 li yılların o büyük rüzgarlarıyla Galatasaray'lı yığınlar daha fazla gibi görünse de konjoktürel kalmıştır.

Biz azız, özelde ben hep azdan yana oldum. Yığınlar sağcıyken biz solcu olduk bu ülkede. Bütün mahalle Fener'liyken biz Galatasaray'lı olarak sıyrıldık aradan. Çoğunluk ne yaparsa tersini yaptık, gelinen noktada iyi ki böyle yapmışız diyecek halimiz yok. Amma ve lakin tercihimizi yapmışız en önemli konularda. Sosyalistiz, Galatasaray'lıyız.

Fenerbahçe'liyi tahlil ettim kendimce. Benim yazdıklarım mutlak doğru diye bir şey yok, benim düşüncelerim sadece. Ve sadece düşüncelerimi yazıyorum, gazeteci değilim yazdıklarım bana bir şey kazandırmıyor. ''Büyüksün'' diye yazanların söylediklerini işitir gibi oluyorum. Küfür edenleri muhatap almıyorum, eleştiri yapanlara ise cevap vermeye çalışıyorum.

40 yıldır hemen hemen bütün Fenerbahçe maçlarını canlı seyrettim. O maçları seyretmeyenler, o maçlarda tribünlerde olmayanlar, hatta Kadıköyde, tel kafesin içinde Galatasaray taraftarlığı yapmamışlar, beni kolay kolay anlayamazlar. 50.000 kişiden Galatasaray'lı analarının yediği küfürü işitmemişlere ben ne diyebilirim ki. Tatlı su Galatasaray'lıları işi siyasete dökmüş, faşistlikten, ırkçılıktan, siyasi terminolojiden sataşmalar yapmış. Evet dostum taraftarlıkla siyaseti benzetmişseniz ben açıklayayım kısa yoldan. Ben Galatasaray faşistiyim. Galatasaray için kavimden kardeşten, arkadaştan vazgeçtim. Eğer benim oğlum Fenerbahçe'li olsaydı kesin ondan da vazgeçerdim.

Biz nasıl Galatasaray'lıysak bizim derecemizdeki Fenerbahçeli'lerle dalaşıyoruz sadece. Benim de Fenerbahçe'li arkadaşım var, ama Galatasaray'a küfür etmedi hiç benim yanımda. Rencide edici bir şey yapmazlar. Ve biz de hiç bir zaman bir Fenerbahçe'liye münferit küfür etmemişizdir. Trübünlerde edilen küfürleri saymazsak, hiç bir Fenerbahçe'liyi rencide etmedim. Fenerbahçe sitelerine girip okumam bile. Fenerbahçe yazarlarını bir teki hariç okumam. Ve kendimin nasıl Galatasaray'lı olduğunu net bir cümleyle açıklayayım. Okuyanlar kendilerinden pay biçsinler, böyle bir durumla karşılaştılar mı?, karşılaştılarsa ne yaptılar. Ben ne mutlu ki şu ana kadar , benim yanımda, Galatasaray'ın yediği gole sevinen birini görmedim. Olamaz, Galatasaray'ın maçını hiç bir zaman toplu ortamda seyredemem.

Fenerbahçe'linin övündüğü şeylere bakın. Stadyumları güzelmiş, dükkanları daha çok satış yapıyormuş, kombineleri daha pahalıymış. Sadece bu yönüyle bile bir Fenerbahçe'li görüntü kirliliği yapmaktadır. Bakın Beşiktaş iki kupa alıp şampiyon oldu, etrafta gürültü kirliliği oldu mu? Ya Fener olduğu zaman.

Galatasaray'lı azdır, az olması avantajıdır. Bu ülkenin egemen politikası gereği iyi olanların az olmaları gerekmektedir. Nasıl ki sağcılık, solculuk insanların yaşam biçimlerini farklı kılıyorsa, yoğun taraftarlık da öyledir. İddia ederim 100 tane iyi Galatasaray'lıyla, 100 tane iyi Fenerbahçe'li bir araya gelse çok yoğun bir insanlık farkı Galatasaray'lı lehine oluşacaktır.

Bize iyi diyenlerin sayısı, kötü diyenlerden daha fazladır. Farklıyız, azız, her şeyde her olayda tarafız. İlk salladığımız sarılı, kırmızılı flamalar, demiryolcu babamızın trenlere sallladığı işaret flamalarıydı. Bugün bu yaşta hala alıp bayrağımızı maça gidiyoruz. Sıfatım çok basit, Galatasaray taraftarıyım.

Bu ekranlara gün be gün yazı yazdıran, kimi zaman coşturan, kimi zaman kızdıran, dövüşmeyi göze aldıran şey Galatasaray'lılığımızdır. Galatasaray'lılıktandır bunca savaş. Bu sayfalar benim kişisel kavgalarımın savaş alanı değildir. Birileri kırılacaksa da kırılacaktır. Kimseyle özel bir husumetim yoktur. Taraftarlıksa konu tek bir gerçek vardır, Galatasaray'lılıktır. Gerisi yalandır.

9 yorum:

GALATASARAYLI dedi ki...

helal be abi düşüncelerimizi yazmışsın..çabamızın adı GALATASARAY

oz büyücüsü dedi ki...

allahına kurban nazmi abi.
Taraftarlıksa konu tek bir gerçek vardır, Galatasaray'lılıktır. Gerisi yalandırç!

uğur dedi ki...

helal olsun abi, inşallah ileride biz de çocuklarımızı senin gibi birer galatasaray'lı yapabiliriz.

Marseille roulette dedi ki...

Abi harika yazı, resmi görünce aklıma geldi, eskiden davul sesleri yönlendirirdi tezahüratları, ne güzel gelirdi o davulun sesi, ne oldu o davullara?? Leeds maçına okulca gidip 4 davul sokmuştuk, şimdi öyle birşey olsa almazlar herhalde.

Kalemime Keder dedi ki...

Ölürüm Sarısına Kırmızısına Armasına Asaletine

Kalbimde bir Aslan yatıyor!

Oda Galatasaray.!

Genel Sekreter Vak dedi ki...

İyisi iyi Fenerbahçeliyle aynıdır,kötüsüde kötü Fenerbahçeliyle.Ve içlerindeki "İyi" oranıda Fenerlilerden yada toplumun genelinden pek farklı değildir.

Kısacası artı/eksi bir özellik,bir ünvan,herhangi bir klübün taraftarlığından daha anlamlı bir sıfat değildir Galatasaraylılık.Biz Galatasaraylılar anlamlandırmaya çalışırız,duygusal yaklaşırız,duyduğumuz manasız aşk en başından mantığa baskın çıkmıştır çünkü,yoksa zaten bu anlamsız aşka tutulmuş olmazdık.

Esasında yok hiçbirimizin bir diğerinden farkı.

Bu satırların yazarıda tipik taraftar atışmaları/tartışmalarında ilk damarına basılışında kendiyle çelişecek cümleler kurma potansiyeli çok yüksek olan bir Galatasaraylıdır.

SETH dedi ki...

budur... ellerine sağlık Nazmi Abi.

ek olarak akılsız hümanist bozuntuları için hecelere bölerek yazsaydın daha iyi olurdu.

SETH

hadesperado dedi ki...

ben galatasaraylı ve daha önce fenerli başlıklarında yazılanlarla ilgili neredeyse her gün yeni bir kanıt buluyorsam ve bunları yazan da bir taraftar emekçisi ise savunmamak için hiçbir neden göremiyorum...

bu yazı da bir önceki gibi düşüncelerime tercüman olmuş, kaldı ki yalnız olduğumu düşünmüyorum...

bunun ne hastalıklı bir düşünceyle, ne de saçmasapan ilişki kurma çabalarıyla ortaya çıkan gudik söylemlerle uzaktan yakından ilgisi yok.

araştırın, analiz edin, tarih bile aynı cevabı verecektir...

Adsız dedi ki...

insanı insan olduğu için sevdim ama fenerliyi bir türlü sevemedim. geçin hepimiz insanız, hepimiz kardeşiz ayaklarını. kimseye kadıköye gidin diyecek halim de yok, sadece gidin bir fenerliyle maç izleyin sonra karakterlerinin ne olduğunu anlarsınız.

NKFVAS