26 Tem 2008

Futbolu Sevdirenler;Metin Yıldız(B.Metin)


70 li yılların sonlarıyadı. O zamanlar maçlardan önce PAF maçları oynanırdı. Demek bizim PAF takımları o zamanlarda da efsaneydi. İki Metin vardı o takımda. Daha esas takımda oynamadan hepimizin tanıdığı. Taraftar onları seyredebilmek için saatler önceden doldururdu stadı. He ikisi de gün sayıyordu A takımda oynamak için. Büyük Metin ilk olarak Beckenbaur'li Cosmos ile yapılan hazırlık maçında çıktı huzura. Beko'yu maymuna cevirdiğini hatırlıyorum. Daha sonra pek çok şey hatırlıyorum Büyük'le ilgili. Girdi sol kulvara. Sıfır noktasına inip top tam çıkmak üzereyken keserdi. Pek çok unutulmaz maç oynadı. Bir keresinde Fener maçında kapalının önünde taraftar kendisine küfür etmiş, aldığı topla herkesi çalımlayarak İvançeviç'e koyup küfür eden taraftarın karşısına kadar gelmişti. 111 lig maçı oynadı. Yine bir seferinde Özkan Sümer bir Avrupa deplasmanında kendisini sağ bek oynatmaya kalkmış, kendisi oynamakk istemeyınce kamptan kovulmuştu.

Serseri topçuydu, geneleve gider, ayakkabısının topuğuna basardı. Emaneti Sergen Yalçın'a bırakarak kayboldu piyasadan. Kadro dışı kalır taraftar baskısıyla affedilirdi. Dönemin yöneticisi Selçuk Uygur Karaköy'deki ofisinde bize dosyasını göstermişti yine bir kadro dışı zamanında. Çok takım değiştirdi. Gittiği yerlerde de serserilik yapardı. Kayseri'de yine bir yenilgi sonrası taraftardan dayak yemiş, oradan da kovulmuştu.

En büyük hizmetini Malatyaspor'da oynarken yapmış 14 sene sonra gelen şampiyonluğun büyük golünü atmıştı Beşiktaş'a. O zamanlar en sevdiğim futbolcuydu. Hala da en sevdiklerimdendir. Gelmiş geçmiş en büyük 11 de sol kanatta bankodur. Yedek kulübesinde otururken bile kendisine tezahürat yapılırdı.

Xamax maçının yıldızlarındandı. Hagi'nin yardımcılığını yaptı. Çok iyi bir Galatasaray'lı olarak yaşamını sürdürmektedir. Paf takımını yönetmiş Sabri'yi çıkarmıştır. Cüneyt gibi, Ergün Penbe gibi efendi olsaydı bu gün ismi benden başkaları tarafından da minnetle anılacaktı. Ama olsundu Büyük Metin bana futbolu sevdirenlerin başında geliyordu.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Günlerce 1979 Kupa finaline hazırlanmıştık.Ben daha 9 yaşımdaydım.Altay ie İnönü de Çarşamba günü final oynuyorduk.Kapalının tam ortasındaydım.Soldan deniz tarafına daldı B.Metin, orta arka direkte Öner kafa gol.Tamam kupa bizim derken hakem uydurma bir penaltı verdi.Mustafa Denizli attı 1-1 bitti, gitti kupa.1979 NERE Xamax maçı nere hep keyifle seyrettik Metin'i...

Anıl dedi ki...

Galatasaray'dan ayrıldıktan sonra ileri konuşan Metin değil mi bu?

Adsız dedi ki...

Gerçekten zamanının özel oyuncularındandı B.Metin. Kilolu olup ta kolay adam geçmesi Sergen le ortak özelliği denilebilir. Seyretmesi hakikaten zevkli oyunculardandı.

drvenom dedi ki...

mehmet yıldız'la bir akrabağlığı var mıdır?

aslan-murat dedi ki...

metin hiç bir zaman galatasaray hakkında ileri geri konuşmamış her zaman galatasarayın hizmetinde olmuştur..hatta galatasarayda oynamıyorken bile..malatya-bjk maçını bilenler bilir..metin benim idolüm sol kanat denildimi tek adamımdır.. çok sol açık seyrettim bu takımda onun gibisini seyretmedim..bir çalımı aynı adama 10 defa atar hepsindede geçerdi..çok vukaatlıydı kavgalar..kadrodışı kalmalar ..ama çok büyüktü büyük metin..1987-1988 de 2 kez şampiyonluk gelince 3. sene kadroya tek transfer metin alınmış transfer kapatılmıştır ..bu metinin..kiralamalar hariç galatasaraya ikinci gelişi olmuştur..o senenin ilk maçında tsyd maçında fenerlilerle adeta dalga geçmişti metin..müthişti ogün..koridor etmişti arap ismailin kanadını..kilo sorunu vardı ama olsun..yine önündeki beki geçer tam çizgiden keserdi içeri topu..bir antep maçında tanjunun xamax a attığı 4. golün benzerini atmıştı..ve maçtan sonra yanlız tanju atmaz böyle golleri demiştir..kilo sorunu için yönetim bir ara onu yurtdışına yollamıştı..orda biraz kilo veren metin buraya gelince bir süre sonra yine almıştı..
metin benim 1983 yılında seyretmeye başladığım galatasarayımda ilk hayran olduğum oyuncudur sonra geri döndüğünede çok sevinmiştim..haginin yardımcılığını yapmıştı..sonradan