10 Kas 2009

Dost Acı Söyler


Son 3 maç, 3 galibiyet, atılan 7 gole karşılık yenen tek gol. Ve ben böylesi bir periyottan sonra yazıyorum. Testi kırılmadan yani.

Son 3 maçta top yekun sezonun en kötü futbolunu oynadık bana göre. Bu gidişle de iyi futbol oynamamız fazla iyimserlik olacak. Oturdu denilen takımı analiz edeceğim.

Sarp, Balta, Gökhan, Servet, Barış, Ayhan, Nonda; bu 7 kişiden 6 sının banko oynadığı,

Arda, Elano, Baros, Kewell, Keita; Bu 5 kişiden 4 ünün banko oynamadığı bir takımın iyi futbol oynaması imkansızdır.

Kaledeki Leo Franko, kaleciden daha çok bir savunma oyuncusu konumundadır ve bu durum bizim istediğimiz, benimsediğimiz durumdur.

Ancak Taffarel'den sonra kaleye geçmiş teknik bir oyuncu olan Leo, son maçtaki oyunu da göz önüne getirildiğinde bu defans yapısıyla maskara olup gidecek pek yakında yerini Aykut'a teslim edecektir. Ve bana sorarsanız, stoperlerde Gökhan ve Servet birlikte oynayacaksa Leo'ya gerek yoktur. Teknik bir kaleciyle, teknik bir stoper oynarsa bir anlam taşır geriden oyun kurma işi. Misal geçen sene beğenmediğim Meira bu sene oynasaydı bu kaleciyle muhteşem oyunlar çıkaracaktı. İki kazma bek, sırtlarında dinamit fıçısı, oyun kurma becerileri sıfırın altı, rakip kalede çıktıkları kafaları vuramazlar. Yaptıkları tek şey gelen topu gelişi güzel şişirmek. Ya da geriye, yana pas vermek. Aralarına atılan her hızlı top, araya sızan her hızlı futbolcu ölüm tehlikesi.

Ben geçen yıllarda Beşiktaş'ın bizim maçtan önce oynadığı maçları dikkatle izler, Gökhan Zan'a bir şey olmasın, sakatlanmasın atılmasın diye totem yapardım. Umudum gittikçe kırılıyor.

Orta sahada saydığımız 7 kişiden 3 ü oynuyor ve benim içim acıyor. Koskoca Galatasaray, koskaca Surinam'lı oyun kurucusuz sahaya çıkıyor. Bir birinin aynı istikbali olmayan, takımı ileriye taşıyamayacak Sarp, Topal, Barış (Ayhan) ile oynuyor. Amacı topun bizde fazla kalması elbet. Son 3 dandik maça bakarsak top bizde fazla kalmış gerçekten. 3 maçta toplam 1.5 gol pozisyonu olmuş, biri girmiş, biri yarım metreden kaçmış.

Baros sakatlandı, belki Galatasaray'ın oyun sistemi tamamen değişti. Nonda'ya mecbur kaldık, Adam topla buluşamama ustası. Elano değil, Messi olsan ne yazar. Topu Nonda'ya çarptırdın başarılısın 3 metre önüne, gerisine atarsan gülle var bacaklarında topa dokunamaz. Kaleciyi, defansı tehdit etmez, zaten yarım adam 3 maç sonra sakatlanacak bakalım sonra ne olacak?

Saydık takımı, oturmuş takımı; Kalede Leo, sağ ve sol taraf tartışılmaz. Etti 3 kişi. 2 kazma bek, 3 defans önü liberosu birde Manda Yiyicisi kaç oldu? 9 galiba, geriye 2 kişi kaldı 11 kişiyi tamamlamak için. Baros bereket sakat, Surinam'lının işi kolay bir kişiyi daha oturtacak. Keita, Kewell, Arda'dan ikisi oynayacak. Kewell formda, ancak 90 dakika devamlılığı yok. Sürekli oynarsa o da bu sağlık ekibi varken revire en yakın futbolcu. Geriye Arda Turan kalıyor ilerde gol bölgesinde.

Arda'yıda el birliğiyle bitirmek üzereyiz, valla bu takım bu kadar golü nasıl atıyor şaşırıyorum? Bu gidişle gol ortalamamızın düşmesini beklemek uzak ihtimal değil. Bu ülkedeki futbolun çapı belli, ne kadar kötü oynarsan oyna maçları kazanırsın nasılsa, ancak kızışan Avrupa Liginde, kanlanacak Türkiye Liginde bu kötü oyunla sıkıntıya düşmemiz kaçınılmaz.

Geçen yıl Lincoln'ü kesen Bülent'e kötü giydiriyorduk. Bu sene de Surinam'lı aynı şeyi yapıyor. Objektif olmamız lazım. Elano'yu ya kovacaksın defolup gidecek ya da banko oynatacaksın hocam. Bizim lig İspanya Ligi değil. Keita'yı devre arasında uyardın, sahaya çıkınca unuttu, Barış'ı profesyonel sandın az daha ipe gidiyorduk. Eyyam yapma hocam, senki İniesta, Xavi'yle oynatmış adamsın Barça'yı. Sarp ile Balta'dan bu ikilinin benzerini yaratacaksan bekleyeceğiz. Nerde o her 2 dakikada bir gol pozisyonuna giren takım. Medya Sülükleri sesini kestiler şimdilerde. Oynadığımız oyundan çok memnunlar! Elano'dan, Arda'dan çok korkuyorlardı. Çok gol yiyorsunuz diye uyardılar bizi. Takıma bir kazma daha monte ettik. Şimdi herkes mutlu. Kötü oyun elbet tökezletecek takımı, bunu öngören medya memnun, 3 puan alınıyor, taraftar memnun. Futbolcu prim alıyor şimdilik memnun.

Şimdi iddiamı ortaya koyuyorum, Servet ve Gökhan'dan birinin yerine teknik bir toper oynatamazsak, Kewell, Arda, Baros, Keita, Elano'dan en az 4 ü banko oynamazsa, Sarp ve Topal'dan birinin yerine iyileşen Linderoth sahalarda değilse, kusuruma bakma Sevgili Surinam'lı, ne kadar büyük hoca olursan ol, beyninden geçeni sahaya yansıtamayacak ve Galatasaray'a yazık edeceksin. Neeskens'in yanına Van Basten'i de çağırsan nafile.

Beni yanılt be Surinam'lı, eğer sende diğerleri gibi lokal galibiyetler, sıralı şampiyonluklar peşindeysen(Türkiye de şampiyonluk sırayla, 10 senede 4 defa biz 4 defa Fener, 1 defa Beşiktaş diğer 1 şampiyonluk 3 ihtimalli) yazık olacak bize bir kez daha. Zaten futbolu sadece televizyondan seyreden bir milletiz, iyice nefret edeceğiz.

Hagi gittikten sonra soğumuştum, sen gelince biraz içim ısınmıştı, son 3 maça kadar da çok memnundum takımdan. Yol yakınken dönemezsek, ve sen gidersen kendimi mumyaya çevirir eğer ömrüm vefa ederse uzunca bir süre takımı bırak tribünlerden, televizyonlardan bile seyretmem.

Ey Büyük Surinam'lı her halde bana kıymazsın?

10 yorum:

Gala's dedi ki...

özür dilerim ama sadece yazının ilk paragrafını okudum. bu 3 maçtaki kötü sanılan formu baros ve keita gibi oyunculara bağlayamaz mıyız ? daha henüz sistem tam oturmamışken bu tip eksiklikler bizim için büyük kayıp değil mi?

xaar dedi ki...

Agabey maalesef yazina pek katilmak mumkun gorunmuyor Surinamli acisindan bakarsak...

Servet ve Gökhan'dan birinin yerine teknik bir stoper oynatamazsak demissin;sen Surinamli olsan teknik bir stoper kimi oynatirsin Emreleri mi Muratk Akca yi mi yoksa Kewell i mi stoper oynatirsin?Alternatifi gozukuyor mu
Surinamli nin bence koca bir hayir!

Kewell, Arda, Baros, Keita, Elano'dan en az 4 ü banko oynamazsa, Sarp ve Topal'dan birinin yerine iyileşen Linderoth sahalarda değilse demissin;peki sorarlar son uc mac icin bunlarin en az dordunun oynama sansi hic var miydi diye...Kimi kart cezalisi kimi sakat...Fener maci ve takibindeki Buca macinda GS bu maclardan onceki sisteminin en buyuk kozlarini kaybetmistir...

Elinde ileri ucunda bir agir vasita araci kalmisken geride iki kazmasi varken bu takimda oyun kurucu gorevi verdigin bir oyuncu oynatsan ne olur oynatmaz...bu Elano da olsa bi cacik olmaz Lincoln de olsa bi cacik olmaz...En azindan orta sahada isiran bir ekip kurayim ki karsi tarafin oyununu bozayim,nasil olsa usta ayaklarla bir sekilde golu yakalarim ben,artik oyle her mac iki uc yemeyeyim dedi surinamlimiz ve dogru da dusundu...Ayhan yerine de M.Topali tercih ettiki son 3 periyotta bunun da en onemli sebebi,rakibi daha cok rahatsiz etmesi ve daha cok isirmasiydi Topalin!

Eldeki olanlar dogrultusunda pek de Surinamli haksizlik da yapilmamasi gerekir!

Fener macindan sonra da goruldu ki Hatice yi birakalim biz biraz da neticeden gidelim dedi Polat da!

Bu takim dedigin gibi 3 mac oncesi oyununu bu sistemle yakalayamaz ama A.gucu gibi suprizleri de bize yasatmaz...

Adsız dedi ki...

Ya şu ayağında zincirli nonda biraz koşabilse barosun yerini alamazda en azında umutlanırız işe bak arkadaş gol beklediğimiz adamlar orta saha forvet var ayağında zincir var top nereye gitmeyecekse adam orda lütfen dikkatli izleyin top nereye düşmeyecekse nonda ordadır ümit karanı arıyor gözlerim ahh ahh...

Sadık gülden

Adsız dedi ki...

dayı madem Surinamlı yazacaksın bari kesme işareti kullanma...

hadesperado dedi ki...

abi Nonda, G.Zan, Servet, Balta, Ayhan, Elano gibi haklı olduğun noktalar olsa da muhtemel testi kırılmadan önce yazdığın için biraz ağır olmuş...

Surinamlımız ve Neeskens ellerindeki malzemeyi en efektif ve sistemdeki işleyişi bozmadan kullanmak istiyor, onun futbolcu tercihlerine bişey diyemiyorum vardır bi bildiği, bkz: sabri'deki değişim...
zaten eksik gördüğü yerler varsa takviye ister herhalde..

benim, Surinamlımızdan ve ekibinden umudum ilk günkü gibi taze... sülükler adama "go home" derken, F.R. "umarım evim burası olur" diyor...

Mario Jardel dedi ki...

Abi bu takım özellikle estonya takımı ile zirve yaptığı futbol zevkine "arda turan" ın güzel oyunu, baros'un yıpratıcılığı, keita'nın sağ kanattaki süpürücülüğü ve kewell'ın kısmen onlara yaptığı katkı ile ulaşmıştı.. Yani ofansif zenginlik elano'yu da çıkar 4 adamın ayağında dönüyor.. Kewell, Baros, Keita, Arda.. Elano işin içinde bile yok..Şimdi fener maçından sonrasına bakalım.. Keita yok, baros sakat, arda turan yükün ağırlığından çökmek üzere tek başına tutunan bir kewell var.. Senin manda yiyicisinden çok kewell'dan ümit bekliyoruz.. Kıssadan hisse şu ki bu takım hucum zenginliği ve güzel oyunu yansıtacak adamların eksikliğini sayarsak bahsettiğin 3 maçta %25 randımanla oynadı.. Eksikler gelince bu %50, %75'lere ve nihayetinde %100'lere ulaşıcaktır.. elano'nun da dahil olduğu o 5'liden 1inin olmamasını belki bu takım kaldırabilir ama 4'ü olmadımı işte o 3 kısır maç ortaya çıkıyor.. Ayrıca gökhan zan ve servet konusuna kesinlikle katılıyorum.. Servet altın çağını song gibi seri bi adamın yanında yakalamıştı.. Sonrasında ilk zamanlardaki songvari futbolu ile emre güngör'ün yanında da kusursuz oynadı.. ama gökhan zan gibi eksiklerini seriliği ile kapatması mümkün olmayan, güvenilmeyecek bir adam olunca defans yürümüyor işte.. Bu arada "ayhan" a acaba rijkaard'ın mı " bir 5 saniye top sür sonra geriye oyna, hızı kes, takımı baltala" dediğini merak ediyorum.. Zira en büyük eksikliklerimizden biri de orta sahada.. Diyarbakır maçında topal'ın arka arkaya yaptığı 3. pas hatasından gol geldi, ayhan bahsettiğimiz gibi, barış sersem vaziyette.. 1 sene öncesinde " bursaspor'un 28 yaşındaki orta sahası mustafa sarp'ın galatasaray'da banko oynayacağını söyleseler bi tarafımla gülerdim" ama görünen o ki takımın orta sahadaki en verimli adamı sarp... surinamlıya güvenelim abi..

drvenom dedi ki...

vay be ne salakmışım ki sana geçen sene skibbe'yi savunmuşum abi. sen ki şu takım 2 kere puan kaybetsin rijkaard'ı bile yemeye hazırsın. hazıra dağ dayanmaz =)

Adsız dedi ki...

Nazmi abi sana bu sefer KATILMIYORUZZZ;sebep abii bu adam takima gelei daha kac ay oldu bu adami bu kadar elestirmek hemen adaletli mi bu adam barcelonayi 2 senede yaratti bu bu kadar kolaymi barca da ki kadro ve bütce var mi bizde acabaa herseye katilirim ama rejkartii elestirmeyee aslaa kimse de sunu unutmasin gs da elestirilicek en son isim rejkarttirr yönetim gider,futbolcular gider asilirr kesilirr ama rejkatti asacak adam öncee google ye girip frank rejkart yazmali bii lütfen nazmi abii kisa dönemli basarilar degil bizler avrupada yeninden efsane basarilar istiyoruzz zaman vermeliyizz kolay degill buu,ve sabirlli olalim destek verelimm görün ki karsiligini alcazzz sabirr lütfen......

drvenom dedi ki...

şu adsızlarla aynı düşününce kendimden şüphe ediyorum.

SEFA dedi ki...

TEMİZ TRİBÜN KİRLİ HÜRRİYET ercan denen it kovulana kadar bu sloganı atalım arkadaşlar...