6 Haz 2009

Usta,


Evet 30 yılda bir gelir böyle birisi başımıza. Anlı şanlı Avupa şampiyonunun kulubesinde bir karizma, bir büyük futbolcu, bir büyük Hoca oldu nihayet. Dosta güven düşmana korku veren, her an her şeyi yapabilecek, umutsuz anların çaresi, büyük maçların kumandanı Frank Rijkaard üstümüzdeki ölü toprağını şimdiden attı. Şampiyon olsak bile coşamıyorduk son senelerde, oynadığımız futboldan zevk alamıyorduk, bir maç muhteşem oynayanlar, diğer maç saç baş yolduruyordu. Oynucu seçimleri hepimizin içine sinmiyordu, kısaca ne yapsak olmuyordu. Olamazdı, kulubede Dünyanın tanıdığı bir hoca, sahada Dünyanın tanıdığı bir kaç futbolcun yoksa büyüyemiyorsun işte. Neticede oyun futbol, 3 ihtimal var, oynanan oyunla alınan netice çoğu zaman ters orantılı oluyordu. İyi oynayıp yenilen takım, rezalet oynadığı maçı kazanıyordu. Ve biz soğuyorduk maçlardan.

Hoca arayışı için parametrem belliydi benim. Kontratında en az kovulma tazminatı olan Hocayı alacaklardı. Aldılar, beni yanıltmadılar. Rijkaard'ın kovulma tazminatı hanesinde yazılı rakam 0, yazıyla sıfır. Rijkaar'dı kovamazsın, büyük adamları kimse kovamaz, Rijkaard'ı kimse kovmaz, kovma kelimesi bizim için artık sözlükten iptal oldu. Sonuç ne olursa olsun, ben azılı, iflah olmaz taraftar Rijkaard'a 20 sene kefilim.

Şimdi Rijkaard'dan beklentilerimi yazmaya çalışıyorum. Kaleci topu elle oyuna sokacak, stoperlerden bir mutlaka teknik olacak. Misal Servet'le, Emre Aşık'ı aynı maçta kesin oynatmaz. Kendisi devrin en iyi topa basan adamıydı, hatırlayamayanlar Davids',i gözünde canlandırsın. Mutlak birini kendisi gibi yapacaktır. Lincoln'ü kesin göndermez, eğer gönderin diyorsa bilinki ondan daha büyük bir futbolcu aldıracaktır. 10 pas yapılmadan gol atmaya yasak getirir. Sağdan soldan gelişi güzel orta yaptırmaz. Orta sahada mutlak iki teknik oyun kurucuyla oynar. Oynattığı futbolda gol paylaşılır, göreceksiniz kaleci bile gol atacak.

Hileye, yalana dolana prim yok. Maç alınacaksa hakkıyla alınacak. Gerçi Türkiye ortamında hakemlerle ilişkisi nasıl olacak? bakacağız ama işi olacağanı sanmıyorum. Her maça başlarken mutlaka adına tezahürat yapılacaktır. Her maça mutlak somut etkisi görülecek, maça gidenler artık Rijkaard'ıda seyredecek.

İçimiz rahat tezahürat yapacağız, heleki maç kopmuşsa oyunun tadından yenmeyecek. Şov golleri, fantastik goller seyretmeye hazır olun. Hiç ummadığımız bir adamı parlatabilir. Arda'yı bu sene Dünya futboluna tanıtır. Sabri'yi futbolcu yapabilir.

Bütün bunlara ilaveten, taraftarlıktan emekli olup kartımı müzeye kaldırmıştım. Beni tekrar tribünlerin başına geçirtip üçlü çektirebilir.

Cim Bom ne yana düşer Usta, sevda ne yana?

Bu ülkede futbol adına bir şey yapılacaksa biz yaparız Usta, yaptık, hoşgeldin.

7 yorum:

aksilaz dedi ki...

Hadi Bismillah

Mario Jardel dedi ki...

abi herşeyden önemli bir şey varsa o da sabırdır.. Total futbol ekolünden gelen bir adam rejkaard.. Bazen 2 adım ileri atlamak için bir adım geriye çekilmemiz gerekebilir.. Belki ilk sezon tam bir bocalama dönemi geçirecek takım hatta uefa kupasında bile süpriz sonuçlar alabiliriz.. Ama sonuna kadar rejkaard'a gereken sabırı göstermeliyiz..

Hakan Çeliker dedi ki...

Abi geçenlerde bir yazında gidiyorum demiştin de, ben gidemezsin olmaz abi demiştim. Dediydim demeyi ilk kez bu kadar sevdim :)

hadesperado dedi ki...

mehmet güven ve sabri'ye gösterilen sabrın yarısı şu adama gösterilsin başka bir şey istemiyorum...

Sabri'yi gönderir mi adam mı eder bilmiyorum ama ne yaparsa yapsın kabulümüzdür...

Adsız dedi ki...

abi harika yazmışsın eline sağlık.daha nice şampiyonluklar GALATASARAYIMIZI beklior.

hadesperado dedi ki...

görüntü eh be abi alışırız...
ama sağ taraf zengin görünüyor, güzel olmuş...

sen de rijkaard'ın dediği gibi yeni bir sayfa açtın bakıyorum da, clean sheet hesabı ;)

Mario Jardel dedi ki...

söylemesem çatlardım.. İşkembeden sallayıcılık mesleğini kuyruk acısıyla beraber en iyi icra eden hakan ünsal daha adam eşofmanlarını giymeden ahkamı kesmiş bile..

Total Futbol da total oyuncularla oynanır hani. Total Futbol'u uygulatmak o kadar kolay olsaydı, Van Basten'i, Koeman'ı gittiği her takıma uygulatırdı bu Total Futbol'u. Ama o kadar kolay değil işte. Hem Barcelona'nın oyuncuları da bir farklı."

"Bülent Korkmaz'a sabır gösterilmez ama Frank Rijkaard'a gösterilir tabii."


http://tardinibufe.blogspot.com/2009/06/rijkaard-incileri.html


Ya bu nasıl bir kin bu nasıl bir nefrettir ? Demek bu adam senelerce forma aşkı ile değilde resmen para için oynamış bu takımda o artık iyice belli oluyor. Bu nedir ya ?