10 May 2009

Sponsor Bari Sen Uyuma


Galatasaray formalarının önünde, arkasında, kolunda, AVEA, ÜLKER, ADİDAS... Bu büyük komprodorlar, reklamını yapsın diye Galatasaray'a tonlarca para ödüyorlar. Bu büyük firmaları yönetenlerin yanına yaklaşamazsın. Bilimse bilim, akılsa akıl, bir kişiye daha Adidas ayakkabı satabilmek için, bir çocuğun daha biskivü yemesi için ne teknikler geliştiriyorlar. Ne kadroları vardır kimbilir. Demek bunlar da hikayeymiş bir yerde.

Ben AVEA'nın genel müdürü olacağım, Galatasaray'a senede 20 milyon euro para indirteceğim, Galatasaray'ın başındaki çobana firmamı bit pazarına düşürteceğim. Kewell denen bir futbolcum olacak kadroda, taraftarın transfer edildiği zaman hava alanında nöbet tuttuğu, binlerce çocuğun formasını kapıştığı adam, kulübede, antrenman sahasında maymun olacak, maçın bitimine 1 dakika kala oyuna sokulacak. Ve de açıklamasında; İki kelimeyi bir araya getirip cümle kuramayan, muhtemelen bundan sonraki yaşantısını Galatasaray düşmanı olarak geçirecek olan eski Galatasaray kaptanı, iğrenç gülüşüyle ''ben öyle uygun gördüm'' diye geçiştirecek. Ben Kewell olacağım, oyuna girersem eşeğim.

Sözleşmeyi tek taraflı fesh edip, dava açarım. Bu kadar kolay değil bu işler. Bülent galiba 30 sene öncesinde, kendisinin giydiği, önünde SHOW Tv reklamı olan formasıyla oynanıyor sanıyor. Dünya Kupası finalinde, Fransaya karşı ısınan takımda Ronaldo yoktu, takımlar maça çıkmak üzere soyunma odasına döndüler. Pereria, sahaya Ronaldo'lu takımla çıkıp Fransa'ya kaybetmişti. Ancak NIKE kazandı oyunu.

Futbol artık bizim amatörce duygularla sevdiğimiz oyun değil. Bu endüstriyi yönetecek kadrolar değişmediği sürece ki- kolay kolay değişmeyecek- bizim söyleyecek çok şeylerimiz olacak. Milyonlarca taraftarın ilgilendiği bir olayda Haldun Üstünel adlı 500 kişi tarafından seçilmiş, zengin biri gidecek bir futbolcuyu satın alıp gelecek. Adnan Sezgin denen, Galatasaray Müdürlüğünden atıldığı zaman her hangi bir kulüpte çaycı bile olamayacak adam, uçağa binecek dönerken Skibbe'yi getirecek. Olacak iş değil,biz nelerle uğraşıyoruz. Bu kadar kolay bir işi nasıl boka çeviriyorlar. Biz şampiyonluk falı bakarken ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı. Rakipler beklendiği gibi düştüler, daha da düşecekler. Biz kendi takımımızı hesap edemedik. Kaptan'ın bu kadar zarar verebileceği aklımıza gelmedi. Ligin en büyük forveti, küme düşen takımdan daha az gol attı kendi yönetiminde.

Skibbe kovulduktan sonra, kimseyi almasalardı, biz bu gün bayrakları camlara asmıştık. Şu güzelim sahada, güzelim ortamda, futbola susamış Arda'nın, beni küçültemeyeceksiniz, ben futbolu zevk için oynuyorum diyen Lincoln'ün ve gol kralının arasında Kewell'le gider ayak bir şovu bile çok gördün be kaptan. Gol kaçıyormuş, kaçacak tabi. Gol vuruşları ürkek, acaba gene kaçacak mı endişesiyle yapılıyor. Baros'un penaltısı 90. dakikada olsa atamazdı. Her hafta başkası var gol bölgesinde. İnsan kaleye şut çekmeye korkar(Sabri hariç). 3 maç sonra bir daha Türkiye'ye tatile bile gelmeyecek bir kaleci, Florya'da olmayacak bir hoca, gururlarıyla oynanan futbolcular. Ve ikide bir saha kenarından duyulan ıslık sesi.

Sıkıldık, soğuduk, kimsenin kombine alacak morali yok, son dakikadaki Jaba'nın firikiği girse diye yalvaran taraftarlar az değil. Bilsem ki her şey değişecek, 3 sene Galatasaray'ın ortalarda sürünmesine razı olacağım.

Uyuyor numarası yapıyorlar, aslında hepimizden daha uyanıklar. Gerçekten uyusalar işimiz çok kolay, tribünlerde bir nara atarız uyanırlar, bir tekme atarız irkilirler. Ama uyuyor numarası yapanı nasıl uyandıracağız. 20.000 kişi stadyumda bağırıyoruz uyandıramıyoruz, milyonlarca taraftar televizyon başında ağlıyor duyan yok. Bunları uyandırmak için devrim yapmak lazım, yakıp yıkmak lazım gemileri, tribünleri.

Ey para babası sponsorlar, siz uyumayın bari, nedir bu gaflet uykusu, markalarınızı koruyun, böyle giderse satacak bir şeyiniz kalmayacak. Bu formayı biz satın almadık, bu forma bize miras kaldı. Şişman Yanko'nun dükkanında Ali Sami Yen tarafından seçilen, vişneye çalan koyu kırmızıyla, turuncudan iz taşıyan sarı kumaşları Ali Sami Yen'in kızkardeşi Samiye hanım dikmişti. Bize miras kalan formalar bu formalardı. Bir gün gelir logonuzu yapıştırdığınız, bizim peşinden koştuğumuz formaların fiyakası da bozulur.

1 yorum:

kapalıtayfası dedi ki...

Yazıklar olsun büyük kaptan,kalbimde hep büyük kaptan olarak kalacaksın ama,teknik direktör olarak sıfırsın.Oyuna soktuğun futbolcu Keweel,17lik Semih'i,Ferdi'yi sokarsın anlarım.Çocuklar 3 kuruş fazla prim alsın diye.Fatih hoca seni +95 oyuna sokmaya çalışsa,ne düşünürdün be adam 30 yaşından sonra.Bülent hocanın gitmesi kesin olmadan,ve de adam gibi hoca alınmadan bu sene kombine almayı düşünmüyorum.