14 Tem 2008

Futbolu Sevdirenler; Metin Kurt


Öner Kılıç'tan önceki sağ açığımızdı. Sağ kanatta Kurtalan ekspresi gibiydi. 150 lig maçı oynamış, 34 gol atmıştı. Onun zamanında Gökmen gol kralı olduğuna göre bayağı bir asisti olması lazım. O zamanlar gol atan bile karambole gidiyordu, golün pasını vereni kim kayıt altına alacaktı. ''top havada döndü durdu, Metin'in ortası Gökmeni buldu, Gökmen topa güm diye vurdu, Şen ola Cim Bom şen ola'' diye bir tezahüratımız vardı adının geçtiği. Solcuydu, futbolcular sendikası kurmaya kalkıp, düzenin tekerine çomak sokmaya uğraştı. 3 yıl üst üste şampiyon olunca takım, kendisine açıktan prim verdiler, almadı. Yanlış hatırlamıyorsam 1 sene bedavaya oynadı.

Günümüzdeki futbolcu yapısına pek uymazdı. Ne sağcıyım ne solcu futbolcuyum futbolcu demeyenlerdendi. Fenerbahçe'de bir Kemalettin vardı aynı kafadalardı ikiside. Unutturuldular, cemaat olsaydı o zamanlar, Metin Kurt'da cemaate üye olsaydı, bu gün bütün Galatasaray'lılar tanıyor olacaktı. Kominist Partiye üye olduğu söylenirdi, sahanın halka en yakın yeri çizgi olduğundan, çizgi futbolcusu olduğu iddia edilirdi. Kapalının önünde oynamak için bazen bir devre sol açık, bir devre sağaçık oynardı.

Kendisini Şarköy'de görmüş tanışmıştım. Her solcu gibi mutlaka rakı içerdi. Halkla iç içe yaşardı, burnu büyüklerden olmadı. Galatasaray'la beraber yaşadığı üç şampiyonluk taraftar ivmesini artırmıştır. Taraftar sayısının artmasına somut katkısı olmuştur. Futbolu para için değil de sanki zevk için oynar gibiydi. Her şeyin kirlenmediği zamanların büyük sağ açığıydı.

Boyalı basının ilgisini çekmedi yazar olamadı, oldu da Evrensel Gazetesinde oldu kimse okumadı. Doğan Savaş'ın ilgisini ise hiç çekmedi, yalama programlara çıkartıp maymunluk yaptıramadılar.

Seni çok severdik Metin Kurt, bize futbolu sevdirenlerdendin. Kulakların çınlasın.

3 yorum:

hadesperado dedi ki...

Metin Kurt tabi ya hep kıyıda köşede duyardık okurduk da burada senden daha ayrıntılı okumak ayrı bir güzel oldu, bir başlık bir futbolcuya bu kadar uyar, futbolu sevdirenlerden Metin Kurt'a selam olsun, teşekkürler Nazmi abi...

ayrıca şu tanımlama nefis olmuş; "sahanın halka en yakın yeri çizgi olduğundan, çizgi futbolcusu olduğu iddia edilirdi. Kapalının önünde oynamak için bazen bir devre sol açık, bir devre sağaçık oynardı."

Murat1905 dedi ki...

Merhaba Nazmi abi, bu gidişle derginin verdiği bütün kitapları sen alacaksın :) Tarihimize damga vurmuş isimleri biz genç nesillere aktardığın için kendi adıma teşekkür ederim.

donkishot dedi ki...

metin kurt kendi halinde bir insan neredeyse her gün kadıköy de çarşı da bi meyhanede 2 duble rakısını içer ve gider halkın içinden biri olduğu doğru şimdikiler gibi liboş biri olsaydı sıradan bi meyhanede değil nişantaşlarında takılırdı