9 Şub 2010

Öteki Mahallenin Çocukları; Müjdat Yetkiner

Fenerbahçe tarihinin kitabını yazmış, arkadaşım Altan Tanrıkulu'ndan, 5 yaşında ilk defa fener maçına götürülmüş bütün Fenerbahçeli'lere sorsan, '' Fenerbahçe tarihi denince akla hangi futbolcu gelir?'' desen, alacağın cevap aynıdır. Sayarlar, 1- Lefter, 2- Can Bartu, 3- Rıdvan, 4-Oğuz ,5 Aykut,,,,,,

Sıralama gider de gider. Babalarından, büyüklerinden dinledikleri hikayelerin doğruluğuna inanırlar ve böyle kabul ederler. Fenerbahçe'nin İspanya'dan çaldığı marşında adı geçen futbolcular da aynı futbolculardır zaten. '' Nihat'lar, Lefter'ler, Can'lar, Fikret'leeeeeeerrrr''

Ben karşı mahalleden futbolcu ararken imbiklerle, bu sayılan adamların yaptıklarıyla, sayılmayan adamların yaptıklarını araştırdım. Nihat ile Fikret'lere rastlamadım. Sanırım milattan önce oynamışlardı.( milat;Türkiye 1. lig tarihi). O isimleri marşa yazanlar, demek o zamana kadar daha büyük bir isim çıkaramamışlardı. Duruma bakınca iyi ki çıkaramamışlar der iyi bir Fener'li. Marş şimdi yazılsa kimi yazacaklar?

1. sıraya koydukları Lefter, 10 senede 150 maça çıkmış. 74 gol atmış, bu Fenerbahçe Burnuna, Ada'lara heykelini diktiren futbolcu. 2 maçta 1 tane atmış, Yani, sürgüne Kadıköy'e gönderdiğimiz Tanju Çolak'ın iki sezonda 54 maça çıkıp 50 gol atarak maç başı 0.9 ortalamayla oynayıp, Fenerbahçe'lilerin ismini unuttuğu takımın en unutulmaz futbolcusu Lefter'miş.

Heykelini diktikleri diğer efsane futbolcuları Can Bartu, 11 sezonda 98 fener maçına çıkabilmiş. Tabi bu arada Sinyör namını aldığı İtalya macerası da var. Eskilerin anlattığına göre o da büyük futbolcuymuş, haklı olarak Fenerbahçe tarihine adını bir daha unutulmamak üzere yazdırmış. Biz seyretmedik bilmiyoruz, tarih de hiç bir başarısını yazmıyor zaten oynadığı takımların. Oynamış, sadece oynamış işte.

Biz futbolun Murat Bardakçı'yız, her takımın tarihine saygımız var elbet. Kim nasıl kabul ediyorsa bırakayım öyla kabul etsinler. Ancak biz futbol tarihinin arka bahçelerinde unutulmuşları, hakkı yenenleri, nedense adı anılmayan nice futbolcuları bulup yeni nesillere aktarma gibi saçma sapan bir misyonu üstlenmişiz.

Bana kalırsa Fenerbahçe'nin gelmiş geçmiş en büyük futbolcusunun Müjdat Yetkiner olması lazım. Ondan bahsetmek lazım, onlardan. Futboldaki amatör ruhların, oynadıkları maçların dışında, verdikleri, insanlık, mertlik mücadelesinin devamında oluşan ballı ekmek kadayıfını yiyenlerin isimlerini minnetle anması gerekenlerden. Eğer Fenerbahçe'den da bahsedeceksem, Müjdat Yetkiner'den başlamam lazım. Fener'in gol rekoru kırarak kazandığı şampiyonluğun pirimi olan arabasını, o yıl kaza geçirip şehit veren Samsunspor'a bağışlayan Müjdat'tan. 5-0 galip oldukları bir maçta, penaltı kazanan rakip futbolcu, kaleci Şumaaher'i terse attığında kendi kalecisine'' nasıl geçirdiler'' şakası yapabilen, sonrasında kalecinin ettiği küfürün devamında sahanın ortasında döven amatör futbolcu Müjdat'tan.

Fenerbahçe tarihinde alt yapıdan gelen ve en fazla formayı giyen futbolcu Müjdat Yetkiner'dir. 16 yıl aralıksız fenerbahçe formasını giymiş, 429 lig maçı oynamıştır ki, rekorunu kırmak olanaksızdır. Ben en çok onun Samsunspor maçlarını hatırlarım. her nedense o zamanlar Fenerbahçe'yi Samsunspor her maçta hezimete uğratırdı. Hatta o zamanların minübüs jargonuna ''arkayı 4 leyelim'' deyimi takılmıştı. Ve her maçta da Müjdat, tek başına kavga çıkarır, Samsunspor'lu futbolcuları döverdi. Eğer serseri ruhu olmasa( ki o zaman da bu satırlarda yazılmaya değmezdi) belki de Dünya'da en çok lig naçı oynayan futbolcu ünvanını alırdı. Cezalı olduğu zamanlar, taksi şoförlüğü yapardı. Şişman, bıyıklı yapısıyla, 1990 lı yılların ortalarına kadar boy gösterdi çamurlu, toprak sahalarda.

Sonrası bilinmiyor, yani en azından ben bilmiyorum. Şu 10 larca televizyon kanalında, 100 lerce radyoda, gazetede Türkçe'yi bilmeyen Mustafa Doğan'ın, Mustafa Yücadağ'ın yorum yaptığı mecralarda esamesi okunmuyor. Demek sadece futbol oynamış, bizim öteki mahallenin yaramaz çocuğu. Yatırım yapmamış, eyvallah çekmemiş ağır abilerine. Muhtemelen sürünüyordur o da zamanın behrinde formayı paradan daha önemli kabul sayıp, geleceğini düşünmeyen arkadaşları gibi.

Olsun be Müjdat yetkiner; ben şahidinin, pislik futbolcuydun belki, belki bizim maçlarda en çok sana sövmüşlüğüm bile vardır. Ne var ki sen ne yaptıysan Fenerbahçen için yaptın. İsimini anan bir tek Fenerbahçe'li olmayacağını bile bile futbol idealizminin bayrağını taşıdın. Velhasıl kardeş, bizden sana çam sakızı çoban armağanı eğer kabul edersen. Sen bizim hiç sevmediğimiz öteki mahallenin saygı duyulan çocuğusun.

Can çekişen, özlenen, ortalama amatör mahalle futboluna katkılarına olan saygı ve minnettarlığımla,

Not; ben bugüne kadar, marşta geçen ismin Nihat olduğunu sanıyordum, meğer Cihat Arman'mış

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Fenerbahçenin kötü sezolarindan biri, cok onemli bir Sarıyer maçı öncesi "Bu macda gol atmazsam karımı boşarım" demecini vermiş ve macta 2 gol atmıştır.
Hic bir zaman saygı duymadım, bundan sonrada duymam su anda ne yaptığını merak ediyorsanız aşagıda ki linki tavsiye ederim.

http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=RadikalYazarYazisi&ArticleID=924235

D.Peker