7 Eyl 2009

Türkcell Süper Ligi ve Özlem Derbileri


Son senelerdeki Belediye takımlarının ligimize verdiği görüntü(süzlük) kirliği olmayıp ta, lig şu takımlardan oluşsa. Ve muhtemelen her hafta derbi maç olsa.

Galatasaray-Fenerbahçe-Beşiktaş-Trabzonspor arasındaki mevcut büyük derbilere ilaveten;

Göl derbisi için Kocaelispor- Sakaryaspor kapışırdı. Anadolu'nun giriş kapısındaki şehirlerimizin Siyah Yeşil formalı iki takımımızın maçında Tatanga'larla, Hodri Meydan'ın tribünlerde atışmasını doğrusu ben çok merak ederdim. İki takımın da ligde olduğu sezonlar, mutlaka lige renk katmıştir. İki takımında gelişi muhteşem olurdu da, gidişinde kan kusturarak giderlerdi. Nitekim Kocaelispor bizi Ali Sami Yen'de 5 lik yapmış, gidenlerin türküsünü söylemiştir.

Güney derbisi için iki büyük takımı mevcuttur bölgenin. Adana Demirspor-Adanaspor maçını merak etmeyecek, seyretmeyecek futbolsevere ben futbolsever demem. 1 kilo demir mi ağır, 1 kilo pamuk mu? çocukluk sorumuzun cevabını bulurduk belki bu maçta. Adana şehri için ne büyük eksiklik Demir Yumruklularla, Turgeylerin aynı maçta bağırabilmesi.

Ege derbisinin yerinde yeller eseli yıllar oldu. Karşıyaka-Göztepe maçı bu ülkede seyirci rekoru olarak tarihe geçmişti. Hem de iki takımın arasındaki bir 2. lig maçıydı. Ne yapıp ettiler Gavur İzmir'i Süper Lige komadılar. Hatta Türkiyenin en dramatik, en duygusal taraftarına sahip Göztepe'ye sahaları dar ettiler. Bizim de akıllarımızda Büyük Göztepe taraftarının unutulmaz ağıt marşı kaldı. Çok özledik Göztepe yetiş artık.

Eskişehirspor-Ankaragücü-Bursaspor aralarında merkez derbisi oynar, bizde zevkle seyrederiz. Eskişehirspor bu maçlarını ikiye bir oynar biliyoruz. Aman bu 3 lünün başına bir halt gelmesin. Es Eslerle oynadıkları zaman derbi, aralarında oynadıkları zaman dostluk maçı oluyor. Teksas tribünlü Bursaspor'a da en az Sivasspor gibi bir derece lazım her sene.

Doğu'nun derbisine adaylarım, Gaziantepspor-Diyarbakırspor maçıdır. Aralarındaki maç büyük enerji ortaya çıkartır, her maç deprem olur uzak diyarlarımızdan. Oralara giden takımlarda 1 puan aldıklarında sevinsinler, 3 puan alan da düğün bayram etsin.

Kayserispor-Sivasspor maçı ikinci ligin en büyük maçıydı bir zamanlar. İki takım arasında yıllar önce Kayseri'de oynanan maçta Türk Futbol tarihinin en büyük faciası yaşanmış 10 larca insan ölmüştü. İki takımı uzun yıllar aynı gurupta oynatmadılar, daha sonra gelen barış sonrası ıynadıkları maçlar gerçekten gerilim filimlerini aratmayacak derecedeydi. Her iki takım zaten ligte ama, Kayseri'li para harcamaz, bedavadan biraz pahalı ise bilet fiatı, bir de maçı televizon veriyorsa kimse maça gitmez. Gidenlerde şemşamer çitler, küfür eder. Hey gidi hemşerilerim hey.

En kaliteli Türkcell Süper lig için oluşturulan takımlar listesinde 18. takım için Malatyaspor, Orduspor,Rizespor,Boluspor, Antalyaspor(yeni stadını devreye sokunca) dereceye girerler. Böyle bir ligte şampiyon olacak takımın bir sonraki sezona çıkacak dermanı kalmaz. Kim mi küme düşer? bu lig 5 sene oynansın her takım en az bir defa küme düşer.

Ligi organize edenler bence müdahele bile etmeliler. Şubat ayında Olimpiyat Stadında Belediyespor-Ankaraspor maçını seyredecek 8 kişi için milyonlarca dolara yapılan 80.000 kişilik stadı görünce insanın içi acıyor. Bu takımlar hükmen küme düşürülmelidir.

Daha kaliteli lig için şehir takımları göreve.

3 yorum:

Osman dedi ki...

samsunspor eksik abi...

hem bahsettigin ege derbisi degil, izmir derbisi. söyle hakiki bir ege derbisi aydinspor-denizlispor arasinda olurdu...

hem aydin gelse, fenerbahce de kaygilanirdi artik...

hadesperado dedi ki...

güzel konu...

selaminko dedi ki...

turgeyler dedin kalbimizi kırdın abi. ama adanaspor-a.demirspor macları da en az gs-fb macları kadar gerilimli olur. bilen var mı acaba?