1 Tem 2009

Casio De Souza Suarez Lincoln, İnadına




10.gün Lincoln yine yok. Hep beraber küfür edin. Hakkınız, hiç kimse Galatasaray'dan büyük değil yaftası boynunuzda. Oynamasın Lincoln, atılsın, kovulsun, yerine Mehmet Güven oynasın. Getirene lanet edin, tribünde ayağına top geldiğinde kusun, elinizden geleni ardına koymayın ama beni son bir kez bir daha dinleyin.




Hepiniz benden daha teknik bilgili adamlarsınız, açın arşivlerini gazetelerin, zahmet etmeyin ben ezbere biliyorum. Hagi geldiğinde be onun ülkesine göçmüştüm. Sürüye yeni katılmış olanlar var sadece. Sürü aynı sürü, aynı çoban tarafından güdülüyor. 1996 senesinin bu aylarındaki gazeteleri okuyun. George Hagi, Meksika'ya top cambazlığı yapmaya giderken, dönemin yöneticisi İrfan Kurtoğlu ile tesadüfen aynı uçakta bulunmasa bunları konuşmayacaktık bile. Başka bir şey duyan, bilen varsa bu konuda kimse inanmasın. Fatih Terim o tarihte Hagi'yi inanın benden daha fazla tanımıyordu bile.


Hagi; Adını duydukça tüylerimin diken diken olduğu, futbol konuşuldukça Karpatlar'ın Maradona'sı diye kulaklarımın çınladığı efsane. Çocuklar, ben Pele'yi, Maradona'yı, Backenbauer'i, Roberto Carlos'u( Fener'e gelmesi büyüklüğünden asla kaybettirmez), Hagi'yi(Galatasaray'a gelmeden önce) canlı seyretmiş Galatasaray taraftarıyım. Söyleyeceklerim var. Benim için Hagi, Galatasaray'dır. Galatasaray Hagi'dir. Ali Sami Yen'i tanımıyoruz, bize miras bıraktığı için seviyoruz. Metin Oktay'ı da seyretmedim bilmiyorum. Ondan sonraki gelen tüm jenerasyonlar içinde benim için gelmiş geçmiş en büyük, en sevdiğim futbolcu Hagi'dir.


Hagi'yi vurguluyorum, bağlayacağım. 1996 senesinin Eylül ayında Hagi, Vanspor maçına çıkmadan önceki gazeteleri bulun okuyun. Dedim önce ben okumuştum. Alayı küfür ediyordu, Oynadığı ilk maçta gol atamasa Fatih Terim'de muhtemelen edecekti. Neyseki Hagi atıyordu, attırıyordu, bir başka oynuyordu futbolu. 40.000 kişinin önünde son dakika penaltısının başına gitmişti. Hagi kendini gösterdikçe yalvardılar, Filipescu'yu, İlie'yi bacanağı Popescu'yu getirdi, Avrupa Şampiyonu oldu ve gitti. Son maçında ağıtlar yakılmıştı. Bakalım bir daha kime nasip olacak?

O gittikten sonra öksüz kaldı sahaların ortası. 2 yıl öncesine kadar. Bir Brezilya'lı 10 numaralı formasıyla fırladı çıkış tünelinden. Hagi dahil hiç bir futbolcuya nasip olmayan bir desibelle tavaf etti tribünleri. Ve oynadıkça bir şeyler anlattı anlayana, bir şeyler gösterdi görmek isteyene. Komadılar, yalamalık yapmadı sürüye, tıpkı Ortega gibi, Anelka gibi Pascal Nauma gibi. Senmisin Çakar'a, Toroğlu'na, Hıncal'a dalaşan. Daha doğrusu dalaşmayan muhatap bile olmayan. Vakvakları ürküttü, geçen yılın ilk yarının en büyük futbolunu oynayan adamı kazma Bülent'e boğdurdular. Ben Lincoln olsam Bülent'in çalıştırdığı takımda antrenmana bile çıkmam. Sen kimsin kardeşim, hayatı boyunca, 18 in içinde ayağına gelen topu tekmeleyip dışarı atmakla efsane olmuş, en ufak bir damarına dokunmada takıma küfür etmekte tereddüt göstermeyecek kazma, Hagi den sonra gelen ve bir daha asla gelmeyecek olan bir top cambazını itin kıçına sokacak. Ve bizi futbolu sevdiğimize pişman edecek.

Büyük Galatasaray taraftarı bu Lincoln için yazacağım son yazıdır. Artı kovsalar da, başımızın üstünde taşısalarda ben yazmayacağım. Ben Lincoln'ün uzaktan seveniyim artık. Ben bir basit futbol dilencisiyim. Galatasaray olmasa asla şimdiki endüstriyel futbolu seyretmeyecek olanım. Götüyle futbol oynayan Servet'i, ayağının burnuyla topa tepen Gökhan Zan'ı seyretmektense, beyniyle futbol oynayan Lincoln'ü sahada görmek isteyenim.

Büyük takımların verdiği imaj, gösterdiği rota gururun, onurun yüksek aşamasıdır. Büyük takımlar büyük hocalarıyla, büyük futbolcularıyla nam salarlar. Galatasaray büyüktür, taraftarı büyüktür. Bu büyüklük geçmişten geleceğe kadar değişmeyecektir. Şimdi hocası da büyüktür, Türkiye'nin şu anda oynayan en büyük futbolcusu Arda Turan ne mutlu ki bizm takımdadır. Ve kim ne derse desin, benim sabitemdir, Hagi'den sonra gelen ve bir daha gelmeyecek olan en büyük yabancı futbolcusu ise Lincoln'dür. Oynamazsa benim için büyük eksikliktir.

Surinam'lının Cim Bom'unun en büyük futbolcusu olacaktır. Lincoln ile Surinam'lıyı bir golden sonra sarılırken görürseniz beni hatırlayın.

Sevgilerimle,

9 yorum:

Adsız dedi ki...

bu yazının üstüne söylenecek birşey yok.yediler bitirdiler adamı.

Adsız dedi ki...

Nazmi merhaba;

Lincoln konusunda yazılıp çizilenlere bakıyorum uzun zamandır. Yazdıklarını da okuyorum. Ben tahmin ediyorum ki Lincoln gelecek...

Ancak bir takım gelişmleler de bekliyorum. Galatasaray taraftarının tepkilerini de izliyorum.

Kişiler üzerinde durmak, ancak o kişiler üzerinden ahlaki sorgulamalara ve sonuçlara gidilecekse bir yarar sağlıyor kanımca. Aslında uzun zamandır, diğer bir takım örnekleri de ele alarak sapı samanı ayırmaya çalışan bir değerlendirme yapmak istiyorum. Bu belkide bir kaç yazılık bir çalışma olacak. Vakit ayırdığımda, yazdıklarını da desteklediğimi belirterek bu yazıları klavyeye alacağım.

Ancak izleyelim modundayım şimdilik.

Mesele Lincoln değil çünkü. Çünkü o benim izlediğim kadarı ile afacan bir çocuk gibi...

Mesele topluma bu hastalık yayıcı medya maymunlarının sürekli zerk etmeye çalıştıkları ikiyüzlülük, riyakarlık mikrobu...

Belki daha can alıcı örnek Pascal, belki Hagi, Ama illaki hep hatırladığımız Bahtiyar filan...

Şimdilik kal sağlıcakla...

Çetin

Adsız dedi ki...

Lincoln'u 2 yildir bende cok savundum, arkadaslarimla yeri geldi cok agir tartistim...Taa ki Hamburg macina kadar....
Medya maymun mu? Maymun, hatta bence Babun yani daha vahsi, hem et hem ot obur,Bulent Korkmaz hatali miydi? Yerden goge kadar. Yonetim hatali miydi? Hemde nasi...Ama taraftar? Bizlerin ne sucu vardi? Butun kaprislerine, butun kaytarmasina, butun yawsakligina ragmen Lincolnn Lincollnnn diye bagrimiza basmadik mi adami aylarca??Hadi diyelim taraftar arasinda da catlak sesler vardi. Bu adamda biraz karakter olsaydi Yeni Acigin Kapaliya yakin bolgesindeki Uni ogrencileri icin oynardi, oradaki arkadaslar hic bir zaman sirtlarini donmediler Brezilyaliya, yagmur camur demeden onunde egildiler.
Hagi ile Lincolnun ayni cumlede adlarinin gecmesine inanamiyorum,birbirlerine elma ile armut kadar bile yakin degilller...

Saygilar,
Devrim Peker

hadesperado dedi ki...

zevklerimiz farklı, dünyayı sorgulayışımız, olaylara bakış açımız farklı, sürekli takıştığımız ama iş ayrılmaya geldi mi bir türlü bırakamadığım, terk edemediğim, lanet okuyamadığım huysuz sevgilim...

ulan ne adammışsın sen be, yerinde başkası olsa tükürmek için bile dönüp yüzüne bakmayacağım ama olmuyor ulan yapamıyorum!!!

seni bağrına basıp adını haykıranları bu kadar üzme, (devrim ustanın dediği gibi) babunları kudurt ama bizi de yorma artık...

ha olur da kadıköyde bir gol atıp bir asist yaparsan her şey unutulur... yine bağıra bağıra gezeriz yine dibine vururuz hayatın...

hadesperado dedi ki...

bu arada Lyon'dan Abdul Kader Keita (Popito) Galatasarayımızda.

hayırlı olsun, 81 doğumlu, jilet gibi bir kanat oyuncusu...
Lille'deki gibi oynarsa Baros'la birlikte sezonun flaş ismi olur...

maymun çiftliklerine düşmeyen bir transfer bombası daha...

"el elden üstündür,
Haldun Üstünel"

Adsız dedi ki...

Helal Olsun Abi Müthiş Konuşmuşsun..Futbol Nedir?Futbol Sadece Mücadelemidir.Hırsmıdır Golmüdür..Futbol Göz Zevkidir.Göze Hitap Eder..Yemin ediyorum..Her Gs Maçında Top Lincolne Gelsinde Gözlerimiz Ziyefet Etsin Diye Dua Ederdim Allaha..O Topuk Pasları..Heleki Sağa Bakıp Sola Atmalar Sanki Elle Atıyormuş Gibi Attığı Paslar..O Ardayla Paslaşmalar Baroş Kewell Şeytan Üçgenleri..Şimdi Herkez Lincoln Gitsin Diyor..Niçin Gitsinde Mehmet Güvenin Ara Paslarını Gol Vuruşlarını Sabrinin Serbets Vuruşlardan Müthiş Gollerini Ortalarını İzleyelim..!

Adsız dedi ki...

Valla Nazmi Abi çok enteresan yaklaşım.. :) sadece çok yetenekli diye bu kadar el üstünde tutulmamalı bu şerefsiz..Demişsin ki Hagi ilk geldiğinde küfürlere maruz kaldı.. Fakat Lincoln'ün durumuyla aynı değil ki..Basın o kadar bu adama sallarken taraftar 2 yıl boyunca arkasında durdu..Aynen senin dediğin gibi götü boklu bir oyuncu bu armanın üstünde yer alamaz.Ben derim ki , her zaman armayı,formayı öpen adamdan korkacaksın önyargılı yaklaşacaksın..İşte Lincoln taraftarı nasıl yanına çekeceğini her zaman bildi.

Ama Surinamlı'nın bu adamı oynatmayacağına da bahse girerim.Bugün ki Keita transferiyle de bunu belirtmiş oldular.Keita-kewell-arda üçlüsünden 1'i kesik yiyemeyeceğine göre kesiği yiyecek olan Lincoln'dür..

Saygılarımla

Adsız dedi ki...

haginin annesi vefat etti ertesi gün idmana en erken gelen oydu.ayıp gerçekten abi bu karşılaştırman.senin benim ve milyonlarda insannın aşık oldugu formayı,armayı sevmiyor bu adamm.bu kadar basit yetenegi falan onemli degil.

yas0can dedi ki...

Şimdi Başkan açıklama yaptı show ana haberde..

Lincoln bir daha Florya'dan içeriye giremeyecek dedi..E nihayet