20 Kas 2008

Endüstriyel Futbolcu

Futbol endüstriyel oldu geçmiş olsun. İster sev seyretmeye devam et, ister bu trenden in. Bizim sevdiğimiz mahalle futbolu, amatör futbol, takım taraftar sevgisi ruhuna el fatiha. Şimdi futbol sanayi oldu ama futbolcu aynı futbolcu. Hemde cebinde taşıyamayacağı kadar çok parası olan genç yakışıklı adam. Arabası en iyi, kıyafeti en iyi, havası, karizması en büyük vatandaşlar artık futbolcular oldu. Eskiden her meslek gibi futbolculukta bir meslekti. Demiryolcu, doktor, mühendis, sarraf, baytar, futbolcu..... uzar gider. Pek bir fark yoktu meslekler arasında. Şimdi diyelimki en büyük kalp ameliyatı yapan doktorsun, ama aynı zamanda da futbolu çok iyi oynuyorsun. Hangisin yapacaksın. Nitekim bizlerin topçu olma ihtimalimiz olduğu zamanlar, babalarımızın, büyüklerimizin ''top karınmı doyuruyor'' tekerlemesinin etkisinde kalarak, okuduk, memur olduk.

Bizim zamanımızın topçuları okuyamayanlardı, her kim iyi top oynuyorsa okuyamazdı nedense. Ders çalışmaz top oynardı. Neyseki şimdilerde hem top oynuyorlar hem okuyorlar, dostlar alışverişte görsün hesabı. Maksat cahil kalmasınlar. Ama gel gelelim yaşantı aynı. Şimdi sen Arda'sın, ülkenin en değerli futbolcususun, ne yapacaksın parayı. En kral arabaya binmeyecenmi. En güzel kızlarla takılmayacanmı. Evet arkadaş paradoks budur. Futbol buysa futbolcuda kuralına göre oynayacak topunu. Gezmeyeceksin arkadaş, misal kayak yapmayacaksın. Pizza yemeyeceksin, sigara içki içmeyeceksin. Bir cami imamı senede 3 milyon dolar alsa ne yapacak. O da takılacak mankenlere, alemlere.

Günümüzde futbol endüstriyese futbolcuda yukarıdaki resimdekiler gibi robot olacak kardeşim. Sakatlanmayacak, ruhu olmayacak, erkenden yatacak, en fazla o koşacak, ciğeri dalağı başkalaşım geçirecek. Yok arkadaş bende insanım bir dahamı gelecem dünyaya diyorlarsa da o kadar para almayacaklar kardeşim. Dünyadaki krizin belkide büyük bir kısmı gereğinden fazla para ödenen futbolcular yüzündendir. Ne bu salaklık, gencecik çocuklara sadece topa iyi tekme vuruyorlar diye bankalara sığmayacak dolar veriliyor, sonra da geceleri gezmesin diye arkalarına ajan takılıyor.

Bu soytarılık ta elbet bir gün bitecek. Ya futbol küçülecek yada futbolcu robot olacak.

Hiç yorum yok: