26 Oca 2017

Bayrampaşalı Gümüş SİPSİ

SPek çok şey hatırlıyorum çocuk, Kapalının önünden Sami Yen sokağa doğru aktığın, topu sağına çekip ilk golünü attığın maçtan, Arena'da çıktığın son maça kadar. Pek çok şey. Sen gelinceye, yetişinceye kadar kim bilir kaç çocuk Metin olmuştu, kaç çocuk B.Mehmet, kaçı Hakan'dı, kaç baba Zeynep Kamil'den bağırdı, Bülent doğdu diye. Kaç çocuğun lakabı Hagi'ydi.

Sıra Arda'lara gelmişti, o günlerde sarı kırmızılı zıbınlara sarılan Arda'lar bu günlerde maçlara gelmeye başladılar SİPSİ. 66 Numaralı formanla çektin gittin aramızdan çocuk, çoktandır senden ümidi kesmiştik zaten. Büyüyen Arda'lara da Barça'lı Arda'yı değil, 66 numaralı çamurlu formayı anlatacağız. Çok uğraştın hakkını yemeyelim, Büyük Galatasaray Taraftarının gönlünden çıkabilmek için. Sarı Kırmızı çizgilerimizi çoktan aşmıştın, Bir Galatasaray'lının asla yan yana gelmeyeceği sistem şebeklerinin arkadaşı oldun. Alnından ter damlatacağına ağzından salyalar akıttın. Oynadığın takım Katalanya takımı, ne anlama geldiğini öğrenememişsen hala Pique'ye İniesta'ya sor, Yolcu Messi'nin, Neymar'ın değil Hancı Xavi'nin arkadaşı ol, Olamadığın için de üzülme Acun abin, Rıdvan abin, Kankan Burak sana yeter de artar bile. Zengin köle olmayı seçmişsin, yazın Marakeş'te dalkavukluğunuzun şamatasını beraber yaparsınız.

Dünya'nın en büyük Hocalarıyla çalıştın, Dünya'nın en büyük takımında oynuyorsun. Oysa hiç bir hocanın veremeyeceği taktik sana tüm jenerasyonların gelmiş geçmiş en büyük Hoca'sı tarafından verilmişti. Her spor, her sporcu için geçerliydi. ZEKİ ÇEVİK ve AHLAKlı olacaktın. Bayrampaşa arsalarında sümüğünü silerek çalım attığın çocukları çoktan unutmuşsun. Arena'da loca almak değil zengin Galatasaraylı marifeti, ben ne ağalar, ne kodaman sığırlar tanıyorum, Arena'yı satın alacak. Kale arkasından, yenilsen de yensen de diye bağıran bir çocuk olabilecekmisin? bundan sonra sen onu özle. Hagi'nin topunu toplayan Arda'nın topunu toplayacak bir Arda çıkar mı acaba? Sen ona yan.

İyi bir futbolcu olmak için Barça'da oynamak yetmez SİPSİ. Futbolcular da sanatkardır. Para'dan, şan şöhretten önce kendi halkını seveceksin. Geldiğin mahalleyi, ve bu mahalle gibi milyonlarca mahallenin oluşturduğu bu ülke halkını seveceksin. Hem de tombalacısı, çobanı, katili, profesörü, hırsızı, şeriatçısı, ateisti tümüyle, ve gün gelip de taraf olman gerektiğinde de bu halkın en gariban,en ezilmiş, en devrimci sınıfından yana olacaksın. Halkı ezilen bir ulusta sanatçı, ülkesinde iktidarda kim olursa olsun, karşısında olmak durumundadır. Çünkü ezilen sınıfın aslında iktidarla işi yoktur, kim hüküm ederse etsin ezilirler.

Maden ocağının dibinde zehirlenenlerden, El Bab'dan tabutla dönenlerden, son parasıyla maça giden çocuklardan yana olacaksın. En kolay yolu seçmişsin, Belki de gittiğin yollara sırma saçanlara diyet ödüyorsundur. Top oynamayı bırakıp Conk Bayırına koşan, Galatasaray'lı, Fenerbahçe'li Beşiktaş'lı dedelerin kurşunlara kafa ata ata, Sakarya'da Dumlupınar'da el bombalarına göğüs stopu yapa yapa, Anafartalar'da emperyalist obüslere baraj kura kura kurdu bu Cumhuriyeti, Bu gerici kazmalar bütün kiniyle, bütün gücüyle top yekun, kolonlarına kolonlarına vura vura deviremiyorlarsa hala,sizden bile medet bekliyorlarsa o kolonların harcı demirle betonla değil, kanla irfanla karıldığı içindir.

Senin beğenmediğin değiştirmeye kalkanlara yalakalık yaptığın bu Cumhuriyet, 200 yıllık ezilmişliğimize, kakılmışlığımıza 100 yıl kafa patlatarak bulduğumuz ilacın, aşının adıdır. Ne soytarılar geldi geçti, bir tarih diyalektiği dersidir Gümüş Sipsi, her kralın, her padişahın, her muktedirin soytarıları vardır senin gibi yüzlerce, tarih eceliyle ölen bir soytarıyı yazmamıştır. Ömrünüz, muktediri eğlendirebildiğiniz süreyle sınırlıdır.

İyilik kötülüğüyle, pisliğiyle de elbet, hatta beni eğlendir diye size büyük cepli pantolon diktiren, içini de dolarla dolduranları bile seveceksin. Bu güzel vatanın deresini, alabalığını, dağlarındaki çakallarını da seveceksin. Bu sevgi 100 lerce saat antrenman yapmaktan daha fazla güç katacaktır sana, bu gücü de oynadığın futbola aktarabildiğin sürece de büyük ve yol gösterici olacak, yarın tarih olarak anılacaksın.

Yoksa biz neler gördük,  bu toprakları eşelesek,  Arda Turan gibi binlerce yalakanın çanak çömlek kalıntıları çıkartırız. Elinizden geleni arkanıza koymayın. Cumhuriyet ebediyen yaşayacaktır diyen son bir kişi kalana kadar yaşayacaktır.

Sen bir garip Barampaşalıydın, nene gerekti gümüş SİPSİ olmak.




İzmir'in dağlarındaki çiçekleri solduramayaksınız, yaşa Mustafa Kemal Paşa diye tribünlerde gırtlak parçalayanları da susturamayacaksınız.

Hiç yorum yok: