18 Ağu 2009

Futpolitik




Bu sene görünmez bir el düğmeye bastı sanki. Bizim maçları örnek vererek dalalım mevzuya. Tamam, Suriam'lı takımın başına geldi ama sebeb sadece bu olamaz. Ona bakarsan geçen yıl da Kewell, Baros inmişti Havalimanına. Galatasaray'ın en basit, en dandik maçında Sami Yen tıklım tıklım. Ligi tarihinin en büyük kadrosuyla, en kötü performansla bitirmiş takımın maçları tulum çıkarıyor. Ligin en kötü stadında kombine kartlar tükenmiş durumda. Açık tribünlerde bile yer yok. Kupa maçı bile oynasalar yine dolu olacak stadyum. Kombineler tükendiğinde Keita ve Elano'dan haber yoktu. Yeni stada geçsek aynı olacak. Hadi biz menager kadrosuna güvenerek gaza geldik, Sami yen'in son senesi dolduruşuyla hepimiz tribünlere doluştuk. Diğer takımlara ne oluyor böyle. Kayserispor Real Madrid'le oynasa önceki sezonlarda maça kimse gitmezdi. Bakıyorum bu hafta Kadir Has dolu. Fenerbahçe Stadını saymaya gerek yok. Onlar zaten kombine fazlası olan takımın taraftarları. Ancak bakın geçen seneki bu hafta oynanan Fener maçına. Kombinesi olanlar bile maça gelmiyorlardı. Kimi tatilde, kimi sıcak, kimi maçların pek elektriği yok diye henüz seaonu açmamışlardı.




Bu sene marşa basıldı. Millet delirme noktasında maçlara koşuyor anlaşılan. Aynı yoğunluk 1980 li yıllarda olmuştu. Gençliği politikadan kovan güçler, stadyumlara dolduruyordu. 90 lı yıllara kadar bütün maçlar dolu tribünlerde oynanırdı. Apolitik yığınlar kademelerde yerini aldıktan sonra futbolu Endüstrilileştirdiler. her şey borsaya, paraya tahvil edildi. Gençliğini ülke sorunlarından bi haber tribünlerde geçiren yığınlardan bazıları başka alemlere daldılar, Stadyumlarda maç seyretmek yerine televizyonlardan seyretmeyi yeğlediler. Ülkenin ve ülke futbolunun gelişimine ters orantılı bir takım(biz) Avrupa şampiyonu oldu. Hiç bir zaman olamayacak olanlar futbola küstüler, olan takımın taraftarları her sene beklenti içine girdi. Olamadıkça soğudu, stadyumlardan kaçtı. Geçen yıllarda neredeyse bedava bilet fiatına bile Fener maçı hariç stadı dolduramadık.




Portekizli Salazar 3 F ile yönetmişti ya bir zamanlar ülkesini. Şimdi belki derin güçler aynısını uyguluyorlar. Cuma namazından, maça, maçtan diskoya. Ekonomi iflas ettikçe, halkımızın ümidi azaldıkça, geçim sıkıntısı arttıkça, bunalıma düşen gençliğin tek gideceği adres bağlı olduğu takımın tribünleri. En azından maç günü hepimiz dertlerimizi bir tarafa atabiliyoruz. Maça mı gidiyoruz depresyon hapımı içiyoruz belli değil.




Belki takımlar teşvik aldılar. Aynı kanaldan beslendiklerini defalarca yazdım. Hepsi çok klas, Türkiye'ye gelmesi imkansız futbolcular transfer ettiler. Her maç kaliteli geçecek, her kes bir birini yenecek. Ben bu sene golsüz bitecek maçların sayısının azlık rekorunu kıracağını düşünüyorum. Her takımda yıldız var.




Fado vardı zaten yıllardır. Biz ülkemizde ona Feto diyoruz. Futbol da vardı ama can çekişiyordu. Bu sene balans ayarı yaptılar. Fiestanın adı bizde yöresel, Karadeniz de kolbastı, Ege'de harmandalı, Doğu'da halay, Sorti'de rock. Morfini verdiler çocuklar. Kurban olayım uyumayın, uyuşmayın. Bizim gençliğimizi çaldılar, sizin geleceğinize göz koydular. İzin vermeyin, sevgili takımınızın maçlarına koşarken geleceğinizi sakın kaptırmayın bunlara. Tanıyın bunları, bunlar engereklerdir, bunlar çıyanlardır. Aşına ekmeğine, gelecekte kazanacağın paraya göz koyanlardır.


Kim mi bunlar? Eğer kim diye soruyorsan geçmiş olsun. Sana 3F yi damardan vermişler.

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Galatasaray Sözlük'te okudum bu yazıyı, çok hoşuma gitti, bloğunuza göz attım.

tek kelimeyle mükemmel bu yazınız için sizi tebrik ederim...

Adsız dedi ki...

Yazı güzel de..Abi 'Surinamlı' kelimesini bu kadar çok kullanmak ayıp değil mi...Zenci kökenli olmak ona kökeninin adını sürekli hitap etmemizi gerektirmez ki.Tamam yazılarınız ilgi çekci ama biz Galtasaraylılar bu tip ayrım ve sınıfsal ifadelere alışık değiliz..Ayıp ediyorsun.Eleştirilere karşılık sürekli '' metin oktayı izledi bu gözler'' ifadesiyle başlayan uzun uzun cevaplar verip konuları da sağtryorsun sanki..Kusura bakma ama.Metin oktay yaşasaydı seni kınardı bu ifadenden dolayıı..Biraz saygı duyalım kökene ve ten rengine..

Ergün On Radar dedi ki...

"surinamlı" ifadesini hakaret olarak algıladıysan, bu yazıdan da hiçbir şey anlamamış olman gerekirdi

Adsız dedi ki...

Geldiği ilk günden itibaren aynı ifade kullanılıyor.. Bence kasıtlı..

Adsız dedi ki...

nazmi abii bizimm stadda neden ultraslanin eskiden oldugu yerde neden bi show pankartlar bayrak yokk anlamiyorumm müze gibi duruyorrr orasii aynii nedenn...

Adsız dedi ki...

Arkadaslar;
Surinamli ibaresi kullaniliyor, ABD'liler gibi nigger mi deniyor? cotton picker mi deniyor??
Hocamiz Surinam asilli Hollandali, ve Nazmi Abi Surinamli diyerek, Rijkaard'in avrupali yarisini gormezden geliyor, ne var bunda??
Birakin artik meleklerin cinsiyetini tartismayi...
D.Peker

Emre Yılmaz dedi ki...

nazmi abi nevizade geceleri konusunda hem fikirim senle. Ancak Seviyorum seni bestesini eski açık tribün gereksiz anlarda ve gereksiz bir ısrarla arka arkaya söyleyince gerçekten çekilmez oluyor. Malesef bizim tribünün zaman zaman düştüğü durumlardan biri bu. Sahada takımın tempo yapması gerektiği anlarda bizde takıma uyup tempoyu tribünde düşürüyoruz. Hıcal 'ı sevmem ama bazı konularda hak vermiyor değilim. Mesela Cimbom bomum benim biricik sevgilim bestesini tadında bırakamamız gibi...

futbolitika dedi ki...

Nazmi abinin yazısı önemli salıklar veriyor. Yaşanmışlıkların tecrübesinden süzüldüğü için en baba teoriye kafa tutar.

3F dozajının arttırılması toplumsal bilincin ekonomik kalkınmanın önüne geçtiği dönemlere denk gelmiş hep. Öyle bir dönemde miyiz? Değil; artık o döneme girilmeden önlemini alıyor bizi düzen düzen. Aslanlar gibi F Tipi var, Yemekteyiz var. 3F olayını aştık, alfabenin bütün harfleri önleyici savaş doktrininin hizmetindedir efendim.

Herşeyin sorumlusu çakma ressam değildi. O, ehveni-şer değildi. Ondan sonra ne kasaplar geldi, gitmediler bile. O görevini yaptı, kuşattı bizi. Biz görevimizi yapmadık, yamulduk.

Şimdi etrafına baktığında gördüğü futbol paradigmasına kendi doğrularını taşıyan okumuş çocuklar var. Bunu yapmasalar en yakın dostuyla deplasman muhabbeti yapamayacaklar, marjinalleşip sap gibi kalacaklar ortada.