11 Haz 2009

Menajer



Ne de güzel ad bulmuşlar. İngiltere'de antrenöre menajer diyorlar. Bizde menajer deyince akıllara futbolcunun temsilcisi geliyor. Bildiğimiz insan satıcısı işte. Sattığı insanlardan komisyon alıyor. Orta çağın köle ticaretinden farkı yok. İnsanlığı, vefayı, minneti ortadan kaldırdılar. Metin Oktay'ın menajeri mi vardı? Hakan Şükür sözleşme yapmaya babasıyla gelirdi. Eskiden futbolcular babasıyla, abisiyle, ya da güvendiği büyüğüyle girerdi sözleşme zamanı, transfer zamanı odalara. Ön planda hatır vardı, '' hadi koçum'' dendimi imza atılırdı. Futbolcular para istemeye utanırlardı.

Şimdi kulüpleri batıranlar, gözü doymaz menajerlerdir. İşi kızıştırır, ne kadar fazla paraya kakalarsa o kadar fazla götürürler. Futbolcuların sırtından geçinirler, bu yazdıklarımı okuyanlar arasında varsa böyle biri kusuruma bakmasınlar. Nefret ediyorum bütün menajerlerden. Kimseyi de tanımam etmem. Bildiğim en büyük komisyoncu Balkan futbolcularını kakalaya kakalaya imparator olmuş Eşşek Saffet'tir. Getirdiği hiç bir futbolcu iz bırakmamıştır, ne hikmetse kulüp yöneticileri kapısından eksik olmaz.

En son olay nefretimi yazmama neden oldu. Mehmet Topuz olayı patlamadan ben yazmıştım bir şeyler. Mehmet, yani sahibi ,her takıma gidebiliriz gibisinden demeçler patlattılar insan pazarına. Çok para kazanacaklar ya, üç kulübü bir birine düşürdüler. Önümüzdeki sezon muhtemel düşmanlıkların şimdiden temelini attılar. Bence ortada yanlış yapan biri varsa o da Mehmet Topuz'un dolayısıyla onun satıcısınındır. Aziz Başkan'la, Tüpçü işbirliği yapıp Topuz'u ortada bırakmalılardır. Cezasını çeksin menajeri, aklı başına gelsin.

Her çocuğun formalı resmi vardır. Şimdi büyük takımlarda oynayan futbolcularda bir zamanlar çocuktular. Bekliyorlar, tam kapağı attıkları anda çıkarıyorlar formalı çocukluk resimlerini. Misal Yusuf Fener'de oynarken, Beşiktaş formalı resmini göstermedi. Fener'e tekrar gelseydi hiç söylemeyecekti, bizde bilmeyecektik. Mehmet Topuz'u Fener alsaydı, küçükken Beşiktaş'lıyım demeyecekti.

Futbolcu menajerleri günümüzün komisyoncularıdır. Ne kadar az muhatap olursak o kadar iyidir. Bunlar kan emicilerdir. Olmasalar çok daha güzel olur herşey, nitekim eskiden yoktular ve çok daha delikanlıca olurdu transferler.

2 yorum:

Bulut dedi ki...

Sene 1993. inşaat mühendisliği stajımızı yaptğımız şantiyede Alman stajyerler de var. O ara işçilerden biri diğerine "pezevenk" diyince Alman stajer Hans soruyor "pezevenk" ne demek diye. Bizim yanında staj yaptığımız abimiz de çeviriveriyor hemen "menajer" diye. Aklıma geldi başlığı görünce

hadesperado dedi ki...

mahalle futboluna uzak böyle şeyler, tiksinmemiz çok doğal...