27 Ara 2022

OkanBall Project; Manifesto, Yeni Bir GALA Devrimi

Gala, tarihinde görülmemiş bir riskle, ülkenin en büyük hocası, kendi efsanesi Fatih Terim'i görevden alarak yeni bir devrim başlattı. Sancısı çok büyük oldu,  sezon çöpe atılmıştı, ardından Başkan'ı değiştirdi, değişen sadece kimlikler değil, bir felsefeydi. Bir dünya görüşüydü, işte bizim uğruna tribünlerde 10larca yıldır hançere parçaladığımız yüksek Galatasaray İdeolojisi buydu. Yama yaparak, delikleri tıkayarak, pansumanla tedavi edilerek raydan çıkmış ekspres tekrar raya oturtulamazdı, Çubuğu tersine bükmek tek yoldu.

Okan Buruk  bu iklimde takımın başına getirildi, 3 sezon üst üste kupa alamayan, doğru dürüst tek iyi maç oynayamayan takım dağıtıldı. Gala teamüllerine uygun, Gala sporcusu kimlikli en büyük kupaları ellemiş, her kıtada tanınan büyük futbolcuları taşıyan uçaklar peş peşe indi. 

Peki nasıl bir futbol oynatılacaktı bu futbolculara, denenmişleri deneyerek en fazla ite kaka bir kupa alınabiliyor, oynanan futbol taraftarı tribünlere salkım saçak getirmeye yetmiyordu. Takım pazar piyasası itibarı ile ucuzdu, ucuz takıma pahalı futbol oynatmanın bir yolu bulunmalıydı. 

İşte biz, kimimiz ilk maçtan, kimimiz süreç içerisinde ligin henüz 1/3 ü oynanmışken tezlerimizi ortaya attık. Oynadığımız oyunun adı OKANBALL'du. İleriki yıllarda başka hocaların denemeye alacağı denemelerdi. Belki hala denemeler devam ediyor, oyunu geliştirerek denemeleri sürdüreceğiz elbet. Taklitçiler peşimizden gelecek , biz yol almış, adını koyduğumuz oyunu daha üst seviyelere taşımız olacağız. Artık içimiz çok rahat, Gala her maçını tabeladan bağımsız güzel futbol oynamış olarak bitirecek.

Futbolumuzun OkanBall manifestosunu Büyük Gala Taraftarının görüşlerine sunuyoruz. 

1- Pas oyunu var, en az 4 pas yapmadan gol posta gidilmiyor, paslar dikine, çalışılmış, tam zamanında yapılan drilleme(delip geçme)lerle rakip savunmanın dengesini kuruluş düzenini bozmaya yönelik. Stoperler arası pas minimum seviyeye inecek, can havli veya daha elverişli çıkış için paslaşılacak, ya da kaleciye dönülecek..

2-İcardi'yle Mertens'le başlatıldı, paslaşmalarla gidilirken kaleye en yakın oyuncuya asist veya sondan bir önceki pası kullandırma. 9 numara o an yetenekle değil, akılla topa dokunacak. Bu ne demek? Gala paslaşma trafiğine başladığında mutla bir gol pozisyonuna hazırlıklı olun.

3-Atak mutlaka sonlandırılacak. gerekirse dağlara taşlara şut çek, taca at, kaleciye teslim et sakın kaptırma.  

4-Velevki kaptırdın, Okan'ın en iyi bildiği şey, öldürücü pres. Topu geri kazanma süresi, büyük takım parametrelerinin tek büyük göstergesidir. Top kapma oyunu  OkanBall'ın patentini alması gereken kombinasyonudur. Rakip baskısını ilk topa basanla bozacak, en kısa yoldan pas istasyonları kurulacak, rakip az adamla dengesi bozulmuş şeklide yakalanacak. ligin şu ana kadar oynanan bölümünde topu geri kazanma süresi 8.66 saniye idi, takipteyiz bu süre çok daha aşağılara çekilecek. 

5- Oyunu futbolculara değil de sisteme oynatıyor. Yani bir maçta takımın yarısı değişmiş oluyor. Çıkan kötü oynadığı için değil, giren daha iyi oynayacağı için giriyor. Giren çıkan fark etmeden, oyun kalitesini düşürmeden, üstüne koyarak mekanizmayı çalıştırıyor. 

6- Geriden kaleciyle oyun kuruluyor, Stoper ivmeyi kazanmış topla çıkarken ön kesicilerden, adam yiyicilerden biri nöbete geçiyor. Oyun diziliş formatı pozisyonlarla bir an bile bozulmuyor. 

7- Rakibi geriden pas oyunuyla çıkarma işi bitti. cesareti olan pasla çıkmayı denesin. Takım yüksek hücum pres gücüne kavuştu. Uzun kaleci degajlarıyla veya  gelişigüzel şişirmelerle çıkmaktan başka seçenek bırakılmıyor. 

8- Forma rekabeti, forma şansı terimleri bizim takımda tarihe karışmıştır. Kurulan düzenekte bir futbolcunun kötü oynama ihtimali yoktur. En fazla 1.5 maç o da taraftar toleransı varsa kötü oynayabilirsin, futbolcu havuzunda piranhalar kafile halinde av arıyor. Kötü oynayanı yutan piranhayı yutacak başka piranhanın en az maçın adamı formuna ulaşması gerekecektir.

9- Takımın yıldızını veya bir önceki maç öne çıkanını etkisiz hale getirmek klasik hocaların en büyük taktiğidir. Her maç kendi yıldızını parlatacak, etki altına alınmayan alınandan daha  çok gol atacaktır.  Yani işin sonunda 9 numaralardan daha fazla gol atan çıkacaktır.

10- On numara en önemli, kaptan madde; Bilim, tek adamın ben ne yaparsam doğru odur dan ekip çalışmasına evrim. haftada 1.5 saat maç var, günde 4 saat antrenman. Gollerin %30u duran toplardan atılıyor. Öyleyse maçtan daha çok antrenmanlara verilen önem. İşyeri eğitimi. Her bölgeye her gol projesine ayrı hoca, sürekli scout, Galatasaray'ı cazibe merkezi haline getirme, hiç hesapta olmayan gelmez denilen futbolcuların bile ilk tercihi yapma. Kadroda en az 2-3  dünya çapında kupa ellemiş oyuncu barındırma.    

11- Taç, korner serbest vuruşların kalitesi çok üst seviyelere taşındı, henüz tabelaya yansımadı. An meselesidir. Yoğun iş gücü harcandığına, yeni yollar denendiğine eminiz. Sağ, sol saldırı bekleri mesaisinin çoğunu rakip yara sahada, hatta rakip 18 de geçiriyor. Golü bulmak için seçenek sayısı ortalama üstüne çıktı. 

12- Alt yapıdan çıkmamış, veya ilk 11 inde bir kaç sezondur yan yana  oynamamış 3-4 futbolcun yoksa asla kalıcı bir başarı elde edemezsin. Önden giden geriden gelene gelecekteki hayalini gösterir, alt yapıya en az üst yapı kadar önem veriliyor. Kazı kazan, oyna al formayı. Yüksek moralle maça hazırlan, maça çık, ayağından kafandan gelenin daha fazlasını Büyük Taraftarının huzurunda göster. 10 bin lira aylık alan akbille antrenmana gelen bir bakıyorsun 7 milyon yuro alanla aynı 11 de. Gözler Gala alt yapı akademilerine çevrildi, Her sezon takımı yenileme devri sona erdi.

13- Maç kazanma pas sayısı maç kopana kadar veya kafa kafaya sürerken, Arena'da 450, deplasmanda 550 maksimum pastır. Bu ne demek? Arena'da %55 le oynanacak, topun oyunda kaldığı süre 60 dakika ortalamasıyla dakikada 12 pas yapılacak. deplasmanda topun bizde kalma süresi düşer o yüzden en fazla 17 pas yapılmış olacak.  

Gala Devrimleri, Türk Futbol tarihinin lokomotifleridir. İki üç ve daha fazlasına ihtiyaç var.

İlk hocamız Ayı Nikolof''tan son Hocamız Okan Buruk'a, Devrimlerimizin dede ocağı, okullu okulsuz hepimizin aklı hür vicdanı hür taraftar yetiştirme yurdu olan Aslan Yuvası, Galatasaray Lisesine, görünmez emekçileri müstahdemleri Ayı Ramo'dan Eko Abi(Ecevit)ye, tüm emeği geçenlere  sevgi saygı özlem ve minnet borcumuz var. 

Burçlara 23 bayrağını asacağız.  

Hiç yorum yok: