6 Eki 2011

Arda Turan Gerçeği


Galatasaray'da oynamayan futbolcular umurumda bile değildir aslında. Arda Turan'da olmayacaktı, misal Mehmet Topal'la en ufak bir ilgim alakam olmadığı gibi. Atletico Madrid'in maçlarıyla, Çemişgezekspor'un maçı kadar bile ilgilenmiyorum. Bir zamanlar Galatasaray'da oynadı diye, hiç bir futbolcunun bizden başka oynadığı takıma sempatim olamaz. Ben Atletico Madrid'i zaten severdim, Arda var diye de bu sevgimde artış olmaz.

Arda ile de ilgimi alakamı, gittiği gün kesmiştim. Kendisine zerre kadar sevgi duymuyorum, gidişi de ahlaklıca olmadığından, bir gün olası Galatasaray'da tekrar oynayacağı maça kadar cehennemin dibine kadar gidebilir. Bir gün döner de, ben oynadığı maça denk gelebilirsem, o güne değin hakkında ne bir yazı yazacak, ne bir yorum yapacaktım. ''Ben Galatasaray'a şu kadar para kazandırıp gittim, taraftar kıymetimi bilemedi'' demeseydi eğer. E bizde evvel allah tecrübeli, akil  bir Galatasaray taraftarı olduğumuza göre bir kaç kelam etmek büyük Galatasaray taraftarına boynumuzun bir borcudur.  

Kimse kimseyi kandırmasın. Bu arkadaşımız da  sağlıklı yaşam için spor yapanlardan değildir. Ülkemi, eski takımımı temsil ediyorum klişe hamasi lafları en kafatasçı Galatasaraylı için bile bir şey ifade etmez. Kaldı ki Galatasaray'a para kazandırdığı falan yoktur. Külliyen yalandır. Paramız yok diye, bizi hesap bilmez sanmasına, enayi yerine koymasına da itirazımız vardır. Oynadığı 6 sezon boyunca aldığı paraların toplamı, mal olarak satışından toplanan hasılattan daha az değildir. Eğer ortada bir para lafı dolaşıyorsa, kendisinin Galatasaray'dan kazandığı paranın yanında, kendisinden Galatasaray'ın kazandığı para devede kulaktır. Kaldı ki biz Arda Turan'dan Galatasaray'a para kazandırmasını değil, kupa kazandırmasını isterdik.

Atletico Madrid, Arda Turan'ı, Barcelona'yla başa çıkmak için transfer etmemiştir. Onlar için sadece ucuza aldıklarını sandıkları bir metadır. Yarın 20 milyona başka bir takıma geçirirlerse karlı bir iş yapmış olurlar sadece. Biz bu işlerden anlamayız, zenginin parası züğürdün çenesini yorarmış. Biz işin, daha doğrusu Arda'nın futbolunu konuşalım biraz.

Atletik Madrid, bizim Kayserispor gibi bir takımdır. Eğer Kayserispor kafaya oynayabilirse o sezon, forvetleri, golcüleri prim yaparlar, el üstünde tutulurlar, insan satıcılarının gözdesi olurlar. Mutlak daha iyi olduğu düşünülen bir başka takıma satılırlar. Alış veriş tamamlanmış olur. Yok eğer Kayserispor'un başarısı konjoktürelse,  sadece bir sezona kaimse,  forveti ilk kovulacak futbolcu olur. Arda Turan büyük bir futbolcudur elbette. Ne var ki Arda Turan'ın büyük futbolculuğu tamamen oynadığı takımın büyüklüğüyle doğru orantılıdır. Eğer Arda büyük futbolculuğuna devam edecekse, bu ancak o takımın ülkenin en büyük takımı olması gerekir. Yani kısaca, Arda Turan Atletico Madrid'in futbolcusu değildir. Bala, kısmete Atletico, kendine Real'le Barca'nın arasında önünde bir yer bulursa Arda'yı Dünya'da tanımayan kalmaz. Aksine, olması gereken, orta sıralarda bir yerlerde tutunursa bu sene olmaz sa seneye kıçına teneke bağlarlar. Atletik Madrid'in kendisinden büyük takımlarla oynayacağı maçlarda Arda'ya top gelmez.

Nasıl ki Nihat, ilk senesinde göze battıysa, sonraki sene takımı dipte dolaştığı için silik bir sezon geçirmiştir. sonrasında da yitip gitmiş şimdilerde nerede olduğu bile bilinmemektedir. Hakan Şükür, gittiği takımlarda, bizde oynadığının yarısı kadar oynayamadı, oynayamazdı. Arda Turan'ın hiç bir Fener maçında iyi oynayamaması işte tam bu yüzdendi. Çünkü Arda Turan'lı sezonlarımızda Fenerbahçe'den daha iyi oynayamamıştık. Birazcık kafası çalışsaydı bu sene hiç bir yere kıpırdamazdı. Her oynadığı maça favori çıkan, bunu sadece kağıt üzerinde değil, sahada da göstereceği garanti bir Galatasaray'da tarihe geçerdi.

Üstelik, kendi beyanına göre, büyük futbolcuydu. Gidişiyle Galatasaray'ın gücünü düşürmüştü. Bence de böyle, gücümüzü zayıflatmış, Galatasaray futboluna zarar vermiştir. Galatasaray'a her zarar veren insan gibi benim nefretimi kazanmıştır. Şimdiye kadar şansı yaver gitmiştir, umarım devam eder de, oynadığı takımın dandik maçlarında, asist yapar gol atar. Oynayacağı maçların çoğunda beraberliğe el sıkışan bir takımın en etkili silahı Arda ise gök tanrı yardımcıları olsun.

Maça giden en etkisiz bir Galatasaraylı kadar bile delikanlı olamamıştır. Anıların bile güzel kalmasına izin vermemiştir. Kendisi için söyleyeceğim son sözlerim bunlardır.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Güzel yazi, sana tamamen katiliyorum.

Adsız dedi ki...

''Gücümüzü zayıflatmış, Galatasaray futboluna zarar vermiştir.'' Evet, ben de bu düşüncedeyim.

Nihat ONUR dedi ki...

Gücümüzün zayıfladığına inanmadığım gibi sol taraf gidişi ile daha hızlı oldu/acak ...
Galatasarayımızı İzlemeye devam ....

Adsız dedi ki...

Evet o hesapla "kupa kazanana kadar gitmesin" de dersiniz. Bu sene garantiyse GS'nin başarısı, Rijkaard zamanında iyice garantiydi. O sene gitseydi bu sefer gitti diye, "Arda gitmeseydi, GS dünya kupasını bilem alırdı he" gibi ergen yorumlar yapılacaktı. Adam ayrılırken süper futbolcu ama oynarken hiç bir yararı olmayan, ıslıklanması doğal olan biri değil mi? Yok öyle. Sizden kurtulduğu için de ondan çok mutlu oldum bir Galatasaray'lı olarak. Umarım 8-10 sene sonra müthiş bir reputasyonla geri döner ve o çoook bilinçli kutsal(!) ıslıkçı kesim GS taraftarı onu yabancı futbolcular gibi karşılar da o zaman rahatça başarıları izleriz.

aZaZeL dedi ki...

bir zamanlar bunu yazan insana http://gss.gs/93620 söylettiklerine bak. aradaki fark için sen utan arda turan...

Muhsin Gencer dedi ki...

http://mahalletakimi.blogspot.com/2008/12/efsane-11in-efsane-futbolcusu-arda.html şuradaki yazıda şöyle demişsin:

"Bizler ölmez sağ kalırsak, çıktığın ilk maçı seyretmiş biri olarak sen nerede olursan ol seninle gururlanacağız, övüneceğiz." Özellikle nerede olursan ol ile başlayan kısım burada yazdıklarınla fena halde çelişiyor. Bu kadar takım milliyetçisi olmaya gerek yok ya, gerçekten... Hiç gerek yok.

Arda Turan Türk futbolunda yetişen, son zamanların en yetenekli oyuncusudur ve her yetenekli oyuncu gibi inişi düşüşü olmuştur. Ve yine her yetenekli futbolcu gibi tuttuğu takımdan çok, kendi kariyerini düşünmesi de gayet normaldir. Annemin beğenmediği kızla evlenmem demek gibi bişey bu. Karar onun kararı sonuçta, saygı duymak gerek. 5 sene boyunca bu adam gerekli hizmeti yaptı bu takıma. Oynayamadığı zamanlar da oldu tabi, ama hiçbir yıldız futbolcunun sabit bir ivmesi olmaz zaten. Düşe kalka, düşe kalka yükselirler.