29 Ara 2022

23 Yolu 15; Sivasspor 1-2 GALA

En büyük maçlarımız Rizespor  Sivasspor maçlarıdır. Rize devre dışı olduğundan Sivas maçını eşeliyoruz. Öyle büyük bir Gala antipatiği Başkan, hoca ve şehir var ki, halkı kin ve düşmanlığa sevk etmekten bir spor savcısı dava açsa  hukukta yeri vardır.

Senede 2 maç oynar, 4 hafta önceden yenmemiz gereken maç der, puan ve puanlar(ne demekse) alacağız gibi saçma sapan bir yarım cümle kullanır, ülke futbolunun geri kalmasının bir numaralı sorunsalıdır. Fazla konuştuk hakkında, değmez, yolumuza bakalım.

Bir önceki maç Real İstanbul'la oynamış, hezimetle kazanacağımız maçta az daha 2 puan kaybediyorduk.  Sivas City maçına çıktık, keşke harbi City'ye karşı oynasak. Çakmasının, iğrenç bir zeminde başımıza bela olacağını  ön görmüştük. 

OkanBall adını koyduk oynadığımız oyunun. Bir madde daha koymamız gerekecek. Dünyanın en kötü galibiyete yatan takımıyız. yani yatamayan, maç kopmamışsa, 2-0 öne bile geçmemizin hiç bir hükmü yok. Hezimet yaptığımız Başak maçını tekrar düşünün, ilk yarı biterken ki Raşitsa golü gelmese o maçın 2. yarısı da aynı bu maç gibi geçerdi. 

Barış Alper bir önceki maç oynamayı hak etmişti. süre alamadı. Gomis'i bu ağır sahada 46. dakikada oyunda görünce tırsmaya başladım. Elinde Burak Yılmaz hayaleti var, saha ağır, kanatlar aradan sonra takımın en defolu bölgesi, yırtınan ağzından salyalar akan aç Aslan'ı kenarda oturtmak, geç sokmak,  derdin ne be hoca? kazanacağın garanti mi? Zevk mi alıyorsun taraftara işkence çektirmekten. Bu kaçıncı?

Öyle bir pozisyon oldu ki, hakem heyeti için bir turnusoldü. Bir türlü uzaklaştırılamayan çok basit bir top kale çizgisini geçti. Gösterildiği kadarıyla her Galatasaraylı gibi biz de bal gibi gol dedik. İmbiklerle araştırdılar. Alışmıştık oysa golü Fener yedi sandılar herhalde. Hiç birimizin göremediği süzemediği bir ihlali yakalamışlarsa, dünyanın en büyük hakemleriydiler. Altın madalya takılması gerekir. Pozisyon temiz ise, düdükler bayraklar asılmalı sistemden atılmalılar.

Sakinleştikten, değişik videolar geldikten sonra kararımızı verdik, maç oynanırken nasıl objektifsek, gol temiz demişsek, incelemeden sonra ofsayt olduğu hükmüne vardık. Helal olsun demek boynumuzun borcudur.

Okan Buruk'a eleştiri sürüyor. Muhtemelen ikinci yarıda olmayacaklar. Van Aanholt ve Seferoviç yenilmek için ayaklarından geleni yaptılar. Bom boş golü atmadı, ofsaytı bozdu. Sefer son saniyede kaleleri karıştırdı, bizim kaleye orta yaptı. Gala tarihi 9 numaralar tarihidir, ortası yoktur, ya teneke bağlanır kovulur, ya efsaneler panosuna resimleri asılır. Bilerek ihanet etmemişlerse daha kötü, bu iki futbolcunun futbol ölümü gerçekleşmiş, umarım bir daha seyretmek mecburiyetine düşmeyiz.

Büyük futbolcuların hastasıyım. Büyük futbolcu saha isterse balçık, aysberg çukuruyla kaplı olsun oynar. Mertens'i bir kere daha hayranlıkla izledim. Bir öngörüm daha isabet kaydetti. Hakemleri yendik, kornerler belalımızdı, onları da yendik. Sıra direklerdeydi, direkten gol bekliyordum oldu. 

Yazmasak olmaz, en iyi tandem bizde diyoruz, en iyi kaleci Muslera diyoruz. Kullanılan her serbest vuruş kalemize ölüm tehlikesi,  çerçeveyi bulan her top en az yarım gol. Şeytan diyor ki ikisinden birini feda et, emin Bayram'ı oynat. Kendi kendimize sarı kart gösteriyoruz, işin şakası yok, Arena'da boş yer kalmasın. Bırakın ağlasınlar, Barış Alper'in golü Sivas'a değil Türk futbol şebekesine atılmıştır.

Gerçek Sivaslı hemşehrimin üzülmesine gerek yok, saldıracaksa Rıza'ya saldırsın. 1-1 olacak, Gala için daha fazla zaman kalacaktı, 1-1 daha sonra Sivas'ın lehine bir zaman aralığında oldu zaten.

Yeni yılda en kötü gününüz Galatasaray'ın yenildiği gün olsun, 

Gottard Zemin Tüneli gibi içlerinden geçeceğiz, burçlara 23 bayrağını asacağız.

Yolumuz 23 yoludur.  

Puan tablosu;

MUSLERA 2( 2 top geldi 2 gol)

Boey 8( sağ saldırı beki), Nelsson 8, Apo 8( savaş beki) Aanholt 1( son maçını oynadı) - Berkan?( Boey'e verdiği asist öncesi pastan başka, oyunda mı göremedim, Sergio( yorgun, ) Mertens 9( halk kahramanı)

Raşitsa 2( kötü saha kötü gün), Gomis 4 ( bu sahada oynamasa da olur) Kerem 2(kötü oynadığı zaman çekilmiyor)

Okan Buruk 2( maçı çok kötü sevk ve idare etti, sahaya göre takım çıkaramadı, oyuncu değişiklikleri çok geç)

Sivas'ın Yollarına

Öncü birliğimizi dün akşam gönderdik, kahraman takımımızı. Şu saatlerde de taraftar kervanı yola çıktı Kızıldağ'a, Çamlıbel'e doğru. Halay başı kim çeker bu ülkede, serin yayla rüzgarı olup kim yellendirir, kim coşturur taraftarı.

Ilgıt ılgıt eser seher yelleri demiş Sivas'lı aşık. Bakacağız bu akşam nasıl esecek Cim Bom'un eski kavak rüzgarı Kızılırmak boylarında. Abdülkerim bilir, tecrübelidir, çok söylemiştir, Sivas ellerinde sazım çalınır'ı. Çalın arkadaşlar gül ağacından yapılmış Veysel Baba'nın sazını. 

Mühür gözlerine kurban olduğum Nelssons, kurban olurum dikkatli ol, bir an boş bırakma etrafı. Atağa çıktığında birini bırak yerine, ben gidersem sazım sen kal dünyada dersin Emre'ye. Gidince de çabuk dön. Muslera, fazla top gelmez sana merak etme gelse gelse Rıza'nın tetikçisi Yatabare yaklaşır kalene, gel ha gönül havalanma dersin döner gider. 

Sergio döndü, nasıl oynar bilinmez, biz yine de dost dost diye nicesine sarıldım hesabı sarılalım beklediğimiz gibi olmasa da. Miço, Mertens Sivas evlerine dam üstüne çul serer, geçit vermez yiğidolara, 

Bin cefalar etsen almam üstüme tefeci Ali Şaşal, kornerleri yendik sıra kale direklerinde. Gomis tek santrafor oynayacak, yol ver dağlar yol ver bana diyerek saldıracak, dağlar seni delik delik delerim naralarıyla balyoz gibi vuracak kerem. ultrAslan her zaman her yerde seninle beraber, çiğdem derki ben alayım, lideri teslim alıp zafer ve savaş naralarıyla getirecek. Gelirken Sivrialan'a uğramayı, bir ayran içmeyi unutmayın selam söyleyin Aşık Veysel'e. Coşun, bağırın aman ha erken çıldırmayın bizi de bekleyin. Kimseyi de kızdırmayın! 

Yolumuz 23 yolu

FİNCANI TAŞTAN OYARLAR.

27 Ara 2022

OkanBall Project; Manifesto, Yeni Bir GALA Devrimi

Gala, tarihinde görülmemiş bir riskle, ülkenin en büyük hocası, kendi efsanesi Fatih Terim'i görevden alarak yeni bir devrim başlattı. Sancısı çok büyük oldu,  sezon çöpe atılmıştı, ardından Başkan'ı değiştirdi, değişen sadece kimlikler değil, bir felsefeydi. Bir dünya görüşüydü, işte bizim uğruna tribünlerde 10larca yıldır hançere parçaladığımız yüksek Galatasaray İdeolojisi buydu. Yama yaparak, delikleri tıkayarak, pansumanla tedavi edilerek raydan çıkmış ekspres tekrar raya oturtulamazdı, Çubuğu tersine bükmek tek yoldu.

Okan Buruk  bu iklimde takımın başına getirildi, 3 sezon üst üste kupa alamayan, doğru dürüst tek iyi maç oynayamayan takım dağıtıldı. Gala teamüllerine uygun, Gala sporcusu kimlikli en büyük kupaları ellemiş, her kıtada tanınan büyük futbolcuları taşıyan uçaklar peş peşe indi. 

Peki nasıl bir futbol oynatılacaktı bu futbolculara, denenmişleri deneyerek en fazla ite kaka bir kupa alınabiliyor, oynanan futbol taraftarı tribünlere salkım saçak getirmeye yetmiyordu. Takım pazar piyasası itibarı ile ucuzdu, ucuz takıma pahalı futbol oynatmanın bir yolu bulunmalıydı. 

İşte biz, kimimiz ilk maçtan, kimimiz süreç içerisinde ligin henüz 1/3 ü oynanmışken tezlerimizi ortaya attık. Oynadığımız oyunun adı OKANBALL'du. İleriki yıllarda başka hocaların denemeye alacağı denemelerdi. Belki hala denemeler devam ediyor, oyunu geliştirerek denemeleri sürdüreceğiz elbet. Taklitçiler peşimizden gelecek , biz yol almış, adını koyduğumuz oyunu daha üst seviyelere taşımız olacağız. Artık içimiz çok rahat, Gala her maçını tabeladan bağımsız güzel futbol oynamış olarak bitirecek.

Futbolumuzun OkanBall manifestosunu Büyük Gala Taraftarının görüşlerine sunuyoruz. 

1- Pas oyunu var, en az 4 pas yapmadan gol posta gidilmiyor, paslar dikine, çalışılmış, tam zamanında yapılan drilleme(delip geçme)lerle rakip savunmanın dengesini kuruluş düzenini bozmaya yönelik. Stoperler arası pas minimum seviyeye inecek, can havli veya daha elverişli çıkış için paslaşılacak, ya da kaleciye dönülecek..

2-İcardi'yle Mertens'le başlatıldı, paslaşmalarla gidilirken kaleye en yakın oyuncuya asist veya sondan bir önceki pası kullandırma. 9 numara o an yetenekle değil, akılla topa dokunacak. Bu ne demek? Gala paslaşma trafiğine başladığında mutla bir gol pozisyonuna hazırlıklı olun.

3-Atak mutlaka sonlandırılacak. gerekirse dağlara taşlara şut çek, taca at, kaleciye teslim et sakın kaptırma.  

4-Velevki kaptırdın, Okan'ın en iyi bildiği şey, öldürücü pres. Topu geri kazanma süresi, büyük takım parametrelerinin tek büyük göstergesidir. Top kapma oyunu  OkanBall'ın patentini alması gereken kombinasyonudur. Rakip baskısını ilk topa basanla bozacak, en kısa yoldan pas istasyonları kurulacak, rakip az adamla dengesi bozulmuş şeklide yakalanacak. ligin şu ana kadar oynanan bölümünde topu geri kazanma süresi 8.66 saniye idi, takipteyiz bu süre çok daha aşağılara çekilecek. 

5- Oyunu futbolculara değil de sisteme oynatıyor. Yani bir maçta takımın yarısı değişmiş oluyor. Çıkan kötü oynadığı için değil, giren daha iyi oynayacağı için giriyor. Giren çıkan fark etmeden, oyun kalitesini düşürmeden, üstüne koyarak mekanizmayı çalıştırıyor. 

6- Geriden kaleciyle oyun kuruluyor, Stoper ivmeyi kazanmış topla çıkarken ön kesicilerden, adam yiyicilerden biri nöbete geçiyor. Oyun diziliş formatı pozisyonlarla bir an bile bozulmuyor. 

7- Rakibi geriden pas oyunuyla çıkarma işi bitti. cesareti olan pasla çıkmayı denesin. Takım yüksek hücum pres gücüne kavuştu. Uzun kaleci degajlarıyla veya  gelişigüzel şişirmelerle çıkmaktan başka seçenek bırakılmıyor. 

8- Forma rekabeti, forma şansı terimleri bizim takımda tarihe karışmıştır. Kurulan düzenekte bir futbolcunun kötü oynama ihtimali yoktur. En fazla 1.5 maç o da taraftar toleransı varsa kötü oynayabilirsin, futbolcu havuzunda piranhalar kafile halinde av arıyor. Kötü oynayanı yutan piranhayı yutacak başka piranhanın en az maçın adamı formuna ulaşması gerekecektir.

9- Takımın yıldızını veya bir önceki maç öne çıkanını etkisiz hale getirmek klasik hocaların en büyük taktiğidir. Her maç kendi yıldızını parlatacak, etki altına alınmayan alınandan daha  çok gol atacaktır.  Yani işin sonunda 9 numaralardan daha fazla gol atan çıkacaktır.

10- On numara en önemli, kaptan madde; Bilim, tek adamın ben ne yaparsam doğru odur dan ekip çalışmasına evrim. haftada 1.5 saat maç var, günde 4 saat antrenman. Gollerin %30u duran toplardan atılıyor. Öyleyse maçtan daha çok antrenmanlara verilen önem. İşyeri eğitimi. Her bölgeye her gol projesine ayrı hoca, sürekli scout, Galatasaray'ı cazibe merkezi haline getirme, hiç hesapta olmayan gelmez denilen futbolcuların bile ilk tercihi yapma. Kadroda en az 2-3  dünya çapında kupa ellemiş oyuncu barındırma.    

11- Taç, korner serbest vuruşların kalitesi çok üst seviyelere taşındı, henüz tabelaya yansımadı. An meselesidir. Yoğun iş gücü harcandığına, yeni yollar denendiğine eminiz. Sağ, sol saldırı bekleri mesaisinin çoğunu rakip yara sahada, hatta rakip 18 de geçiriyor. Golü bulmak için seçenek sayısı ortalama üstüne çıktı. 

12- Alt yapıdan çıkmamış, veya ilk 11 inde bir kaç sezondur yan yana  oynamamış 3-4 futbolcun yoksa asla kalıcı bir başarı elde edemezsin. Önden giden geriden gelene gelecekteki hayalini gösterir, alt yapıya en az üst yapı kadar önem veriliyor. Kazı kazan, oyna al formayı. Yüksek moralle maça hazırlan, maça çık, ayağından kafandan gelenin daha fazlasını Büyük Taraftarının huzurunda göster. 10 bin lira aylık alan akbille antrenmana gelen bir bakıyorsun 7 milyon yuro alanla aynı 11 de. Gözler Gala alt yapı akademilerine çevrildi, Her sezon takımı yenileme devri sona erdi.

13- Maç kazanma pas sayısı maç kopana kadar veya kafa kafaya sürerken, Arena'da 450, deplasmanda 550 maksimum pastır. Bu ne demek? Arena'da %55 le oynanacak, topun oyunda kaldığı süre 60 dakika ortalamasıyla dakikada 12 pas yapılacak. deplasmanda topun bizde kalma süresi düşer o yüzden en fazla 17 pas yapılmış olacak.  

Gala Devrimleri, Türk Futbol tarihinin lokomotifleridir. İki üç ve daha fazlasına ihtiyaç var.

İlk hocamız Ayı Nikolof''tan son Hocamız Okan Buruk'a, Devrimlerimizin dede ocağı, okullu okulsuz hepimizin aklı hür vicdanı hür taraftar yetiştirme yurdu olan Aslan Yuvası, Galatasaray Lisesine, görünmez emekçileri müstahdemleri Ayı Ramo'dan Eko Abi(Ecevit)ye, tüm emeği geçenlere  sevgi saygı özlem ve minnet borcumuz var. 

Burçlara 23 bayrağını asacağız.  

25 Ara 2022

23 Yolu 14; GALA 2-1 İstanbulspor


Dünya Kupası nedeniyle ilk defa ligin ortasında bu kadar ara verildi. Taraftar özlemi bir tarafa tutturulan veya tutturulamayan oyun ritmine acaba nasıl bir reaksiyon verebileceklerdi takımlar. Gerçi arada bir kupa maçı oynandı, ne var ki fikir sahibi olmaya yetmezdi. Çoğu takım denenmemiş oyuncuları sahaya sürdü. neyse biz kendi çöplüğümüze dönelim.

Giresun'un Çotanak kumpasından sonra Jesus  Noel gecesi Sümela Manastırında pusuya düşürüldü.  Yüce Gök'ten bir mesaj vardı. Şut atamadan maçı tamamladı rakibimiz. Diğer rakip zanlısı 1-1 berabere kalmış, maçtan haberimiz olmadı, istatistiklere baktık, kaleyi bulan tek şutu varmış, o da gol olmuş.

Vah zavallı Galatasaray kimlerle şampiyonluk savaşı veriyorsun diyerek, kendimize acıyarak yine düştük yollara. Bakalım takımı bıraktığımız yerde bulacak mıyız? Maç öncesi Arena civarında demlenenler , ekran başındaki milyonlar hesap yaptığımızda genel averajı eşitleriz sanıyorduk. Öyle ya İstanbulspor dipte, gol atamıyor, çok serbest vuruş golü yiyordu. Maç kurgusunu taraftar olarak buna göre kurduk. Biz de serbest vuruş golü atamıyor, bıraktığımız takım gol atıyordu. Tam maçıydı yani, yen lider ol. 

Bir şeyi daha biliyorduk, rakip kim olursa olsun sezonun en iyi topunu oynayacak, oynasın sorun yok. Hakem elinden geleni ardına koymayacak, koymasın o da dert değil. Bu maç hakemle yola taş konulacak maç değil. Maçı koparamadığımız dakikalara gelene kadar beklentimiz gerçekleşti. Biz 3 olsun da Baran Aksaka'yı seyredelim derken Okan Buruk'ta muhtemelen aynı temennideydi. Takım kendi yeteneğiyle golü atsın ben şovumu yapayım. Yapacağı çok güzel hamleler vardı oysa. Gomis gereğini yapmış, tabelayı kapmıştı. İkinci yarıya çıkarmasa 2-3 yenilse bile hiç birimiz aksi bir şey söyleyemezdik. Barış Alper'i bekliyordum. Maça girmediğine göre hazırlık maçlarını gazozuna oynamışız o belli oldu.

Evet, aynen o da bizim gibi seyrediyordu. Yıllardır sıkıntımız kornerler, duran toplardı. Kendi kalemize kontra yakalanıyorduk. Bu maç dünya korner golü atma rekoru kırabilirdik. Her biri çalışılmış, kurgulanmış, defalarca denenmiş atışlardı. Mertens  şovu sürüyordu, ben çıkıyorum diyene kadar kimse oyundan çıkaramazdı. 

Enteresan bir durum oluştu. Gala hiç de kötü oynamıyordu, ama kim iyi oynuyordu? Thor, en kötü maçını oynadı, bilerek sarı kart aldı ise yok öyle Christmast  kaçağı yapmak, eşek gibi Sivas deplasmanına gidecek maçı tribünden izleyeceksin. Vakit geçireyim bari diyeyse Sefer gibi aptalsın, burası Gala Aslan yuvası. Futbolu önce aklınla oynayacaksın.  Raşitsa- Kerem çok kötü bir maç çıkardı, Hoca defosuna denk geldiler, çok uzun süre sahada kaldılar. Olur bazen kıl birine rastlarsın, hiç geçemezsin. Oyun içinde saldırı kanatlarını hiç değiştirmedi. Boey bile sezon ortalamasının altındaydı.

Kaleyi saymıyorum, kaleci yoktu. Bu güne kadar Muslera'ya olmadık laflar söyledim, geri alıyorum, Okan Kok'a çok güveniyordum. Giresun maçlarını görmemiş olsam fasulyeden kaleye geçiyorum, yakayım takımı da görün der gibi kaleye geçti derdim. Çok kötü kaleciymiş notumu düşüyorum, güvensiz duruşunun yanında her topu taca, rakibe şişirdiğini asla büyük takım kalecisi olamayacağını söylemeyi de gereksiz buluyorum. 

OkanBall'u yakında açıklayacağız. Bu maç tek bir maddede tekledi. Kerem çalım atarken kaptırdı, neydi peki bu maddeyle ilişkisi, atak sonlanacaktı. Baktın geçemiyorsun, at taca, hadi vaktin kalmadı atamadın, nefesinin son oksijenini harcayacak o topu tekrar kapacak yere yığılacaksın. Başta yazdık Yüce Gala Gök'üne dua edelim, o golü yesek, Sivas maçına kadar yarımız telef olurduk. Maça gidenleri düşünemiyorum bile. 

Son yarım saat sanki Real Madrid'e karşı oynuyoruz sandım. Bana göre maç 2-2 bitti ama bize 3 puan yazdılar. İstatistiklere bakmadım, 10-0 da bitebilirdi maç.  Ayağa kalktık, emaneti geri aldık, oturmak yok. Real İstanbul maçını kendimize sarı kart göstererek atlattık, dersimizi aldık, 4. gece Sivas City maçımız var. Bizim için iki derbi sayıyorum, biri Rizespor'du, belayı savuşturduk, diğeri Rıza Çalımbay'dır. Küme düşmeyi göze alacak, bize karşı takımı maksimum motivasyonla oynatacaktır. Hazırız, hodri meydan.

Serbest vuruşları yendik, kale direklerini de yeneceğiz, buruk da olsa galibiyet naralarını atın. Liderliğin keyfini çıkarın, ülkemizin bütün koordinatları, yönlerine, Ahlatlı'dan Toprak Tutan'a, İnce Burun'dan Aralık'a 3 lü çektireceğiz.

Şampiyon Cim Bom yazdıracağız.