4 Ara 2023

Türk Futboluna Balans Ayarı


MEVCUT DURUM

Hiç bir maçın sonucuna, bütün takım, taraftar, yöneticileri tarafından hak edilmiş gözüyle bakılmıyor, Şampiyon kim olursa olsun diğerleri futbolun dışında bir müdahale arıyor, maç öncesi açıklanan hakemlere güvenen yok. Maç sonları felaket, güdümlü füzeler ateşlenmeye başlıyor. Şampiyonluğa oynayan 2 takım dışında bütün statlar boş. Maçlar kaçak izleniyor. Her takımın bünyesinde gereğinden çok fazla oyuncu barınıyor, borcu batağı olmayan takım yok. 

NE YAPMALI?

Başlıyoruz, önümüzdeki 2 sezon 5 takım düşüp 3 takım çıkacak, 2 sezon sonunda 16 takım kalacak.

Bütün maçlar son haftaya kadar hedefli takımlarla ve dolu tribünlerde oynanacak. Giriş yapılmayan kombine, ilan edilen satış bedeli neyse federasyondaki bir havuza aktarılacak. Ne yapıp  yapacak tribünlerini dolduracaksın. Ceza ödeyeceğine bedava yap hediye dağıt, sucuk ekmek ayran ver. Oynayacağın takım taraftarı hariç stadına her takım taraftarı bilet alabilsin.

Sahası standart dışı,  her tarafı tribün olmayan, panoyla duvarla reklam tabelasıyla bezle kapatılmış zemini bozuk yerde maç oynatılmayacak, en yakın başka bir sahaya alınacak.

Var'a giden pozisyonda ekran ikiye bölünecek, spiker susacak akıl vermeyecek yorum yapmayacak ekranın yarısı pozisyonu her açıdan gösterirken diğer yarısı var odasını gösterecek, konuşmalar naklen yayınlanacak. Ortada sır falan yok, isteyen herkes duysun.

Kimin kimle oynayacağı hafta başı belirlenecek, her hafta maçlar bittikten sonra diğer haftanın kurası çekilecek. Takımlar bir sonraki maça göre pozisyon alamayacak.

İlk 5 hafta hakem veri toplama haftası olacak, en yüksek notu alan 3 hakem sırasıyla 1.,2.,3.nün maçını yönetecek. Hakem ataması diye bir şey tarihe karışacak, 15. hafta mı oynanıyor, o ana kadar en yüksek notu almış 3 hakem sırasıyla ilk 3 ün maçına verilecek. Hakemlere not verecek heyet sezon öncesi kulüpler birliği kararıyla tespit edilecek. 

Olay yeri tertemiz ise maçların başlama düdüğünü çalıyoruz.  

3. sezon 16 takımlı 4 takım düşmeli sisteme geçiyoruz. Lig usulü her takım 30 maç yaparak sıralamayı belirleyecek. İlk 8 Şampiyonluk son 8 küme düşme ligi oynayacak. Her takım topladığı puanın yarısıyla ikinci turnuvaya başlayacak. Buçuklar dahil.

2. turnuva bittiğinde her takım 44 maç oynamış olacak ki, yayıncı kuruluş için fazlasıyla maç yayını.

İlk guruptan ilk 3 takımla, ikinci gurubun lideri, puanları 2 ye bölünmüş haliyle lig usulü Süper Final oynayacak, şampiyonu belirleyecek.

Küme gurubunun sonuncusu, PTT ligi by pass edilerek direk 2. lige düşürülecek, yerine yine PTT ligi by passı ile 2. ligin gurup liderlerine tarafsız bir sahada final oynatılacak kazanan Süper lige alınacak.

Küme gurubunun 6. ve 7. takımları küme düşecek.

Diğer düşecek takım ilk gurubun sonuncusuyla, ikinci gurubun 3.4.5. takımları, puanları  2 ye bölünmüş haliyle  lig usulü SÜPER KÜME maçları oynatılarak belirlenecek.

Son düşen takım PTT liginde 3 bonus puanıyla yollanacak. Son topa kadar direnmenin bedeli olarak 3 puan önden başlayacak.

Ben düştüm hedefsizim, ben kurtuldum, şampiyon da olamıyorum bana ne yok, kimse kimseye yattı vesvesesi yok, her takım can derdinde. her stat tıklım tıklım. Şampiyonu selamla, gidenlere el salla, gelenlere hoş geldin de.

Alt yapısı olmadan başlatılacak Play Off futbolu daha beter bataklığa saplar.

Türkiye Kupası Statüsü;

Kupayı kazanan takım unvan sahibi olacak, bokstaki gibi. Final oynayacak. Finale kadar maç etmeyecek olduğundan parasal kaybı karşılanacak, her sezon Kupa Finali unvan maçına dönüşecek. İlk 4 takım, turnuvaya yarı finalde katılacak, diğer 4 takım için de ülkedeki bütün takımlar çekişecek. 

Temiz Futbol Dilencilerine sevgilerle..

Hiç yorum yok: