9 Mar 2009

Hamburger SV ve Özcan Arkoç



Avrupa Kupalarında final oynayan ilk Türk, sanıldığı gibi Arsenal'e karşı oynayan bizimkilerden biri değildi. Çocukluk günlerimizde o zamanlar radyolardan, gazetelerden adını işitirdik. Hamburger Sv; Ne de güzel gelirdi söylemesi, kalesinde bir Türk vardı, Özcan arkoç. Maça gidemediğimiz zamanlardı, bizden büyüklere sorardık nasıl kaleci diye. Onlarda bilmezlerdi, varsa yoksa Turgay Şeren'di kaleci denince akla gelen. Göztepeli Ali büyük kaleciydi, galiba seyrettim kendisini.


Adı Özcan Arkoç.. Galatasaray taraftarı için çok önemli biridir. Bu maç dolayısıyla belki birinin aklına gelir de yazarlar. Ben size önceden bildireyim. Hani 1958 yılında Dolmabahçe Stadında deniz tarafındaki kalenin ağlarını yırtmıştı Metin Oktay. O maçta kalede kim vardı diye merak eden çıktımı aranızda. Tarihe geçen, şarkılarda anılan o golü Özcan Arkoç yemişti. Maçtan sonra da, ''güzel bir goldü'' lafıda tarihe geçmişti.


Kimbilir Özcan Arkoç, belki de o gol yüzünden arazi olmuş, izini kaybettirmişti. Yoksa her Fenerbahçe maçında malzeme olacak, maymuna çevrilecekti. Büyük bir kaleciydi mutlaka. Devrin en büyük takımlarından Hamburg'a gitmiş, daha önce gittiği Avusturya Wien'den.


Avrupa Kupası finalinde Feyenoord'ta Milan'la oynanan maçta kaleye geçmişti. Şanssız iki gol yiyerek Milan'a kaybettiler. 1967-75 arasında Alman kulübünün file bekçiliğini yaptı. 1968’de Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nda Milan’la final oynayan Hamburg’un kalesini Özcan Arkoç koruyordu. Feyenoord’ta oynanan maçı Milan 2-0 kazandı.

23 Mayıs 1968’de oynanan ve 53 bin kişinin takip ettiği final maçının kadroları:
AC MİLAN: Cudicini, Ancoletti, Schnellinger, Rosato, Scala, Trapattoni, Lodetti, Hamrin, Sormani, Rivera, Prati
HAMBURG: Özcan Arkoç, Sandmann, Schulz, Horst, Kurbjuhn, Dieckmann, Kramer, B.Dörfel, Seeler, Honig, G.Dörfel
GOLLER: Dk. 3 ve 19 Hamrin

1975'te futbolculuk yaşantısını noktalayan Arkoç, Alman kulübüne yardımcı antrenör oldu. 1976-77 sezonunda Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nı kaldırırken takımın bir parçasıydı. Futbol oynarken bu kupayı finalde kaybetmişti ama 2 yıl sonra yardımcı antrenör de olsa bu kupayı kazanma gururunu yaşadı. 1977-78 sezonunda takımın başına tek sorumlu olarak getirildi.
"GALATASARAY'IN ÇIKMASINA ÇOK SEVİNDİM"
Özcan Arkoç Hamburg'un başarılarında hep vardı. Futbol oynarken, takım yönetirken.. Hamburg da ona olan saygısını kendisine onur üyeliği vererek taçlandırdı. Arkoç 70 yaşında olmasına rağmen hala Hamburg'un içerde dışarda tüm maçlarına gidiyor. Kulüpte büyük saygı görüyor. Galatasaray-Bordeaux maçını NEC deplasmanında olduğu için izleyememiş. "Hamburg Hollanda'da NEC ile maç yapıyordu. Ben de takımla beraberdim. Seyredemedim. Ama tur atladığına çok ama çok sevindim" demiş.

Hamburg-Galatasaray eşleşmesi Özcan Arkoç'u hatırlattı bana, biz nasıl onu hatırladıysak, Özcan Arkoç'ta Metin Oktay'ı unutmamıştır. Maç günü bir kez daha anacağız her ikisini de.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Hamburg-Milan finali Rotterdam'da oynanmistir. Feyenoord bu sehrin takimlarindan biridir.